Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Λιβύη (NCHRL), Άχμεντ Χάμζα, είπε ότι «τα εγκλήματα των πολιτοφυλακών δεν υπόκεινται σε παραγραφή».
Πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη θα συνεχιστεί, παρά τις προσπάθειες να αξιοποιηθεί η κατάσταση ατιμωρησίας που επικρατεί στη Λιβύη».
Ο Χάμζα εξήγησε ότι οι συγκρούσεις πολιτοφυλακών «παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
»Επιδεινώνονται υπό το πρίσμα της επικρατούσας κατάστασης ατιμωρησίας και της απουσίας ολοκληρωμένων κυβερνητικών μέτρων για αυτές τις παραβιάσεις».
Σε δηλώσεις Τύπου πρόσθεσε ότι «ένοπλοι σχηματισμοί, εγκληματικές συμμορίες και παράνομοι, που έχουν νομιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας ή το υπουργείο Άμυνας και άλλους, φέρουν ευθύνη για τις παραβιάσεις και πράξεις βίας που ξεσπούν κατά καιρούς».
Ο Χάμζα σημείωσε ότι, «οι πολιτοφυλακές δεν τηρούν τα νομικά και διαδικαστικά πλαίσια.
»Είναι υπηρεσίες ασφαλείας που υπόκεινται στην εξουσία του δικαστικού σώματος και της Εισαγγελίας και όχι το αντίστροφο.
»Είναι άμεσα υπεύθυνοι για την αποτυχία αποκατάστασης της ασφάλειας και της σταθερότητας, την ανάπτυξη, την προστασία των συνόρων και την επίτευξη συνολικής εθνικής συμφιλίωσης».
Τον περασμένο μήνα, ο Χάμζα περιέγραψε την εμπορία ανθρώπων ως «ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα και παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Πρόσθεσε ότι τα κρούσματα «έχουν κλιμακωθεί στη Λιβύη αυτά τα χρόνια, λόγω του χάους ασφαλείας, της έλλειψης ελέγχου στα σύνορα και της συσσώρευσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη Λιβύη».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το NCHRL πρόσθεσε ότι το φετινό θέμα επικεντρώνεται στον ρόλο της τεχνολογίας.
Αυτό ήταν ένα εργαλείο διπλής όψης σε σχέση με το θέμα της εμπορίας ανθρώπων, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση ή τη μείωσή του.
«Ας εργαστούμε μαζί για να εκμεταλλευτούμε το Διαδίκτυο και τα μέσα επικοινωνίας, για να μετριάσουν τους κινδύνους των θυμάτων αυτού του εγκλήματος», δήλωσε ο αξιωματούχος του NCHRL.