Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, παραλλήλισε τη σημερινή ενεργειακή κρίση με την τραπεζική κρίση του 2008-09.
Προσωρινή κρατικοποίηση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορούν να παρέχουν χαμηλά τιμολόγια στους καταναλωτές προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, πετώντας το γάντι στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Μπόρις Τζόνσον και τη «μαφία της ενέργειας».
Ο Μπράουν παραλλήλισε τη σημερινή ενεργειακή κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά της Βρετανίας και του υπόλοιπου πλανήτη με την τραπεζική κρίση του 2008-09, όταν οι κυβερνήσεις είχαν σπεύσει να κρατικοποιήσουν αρκετές τράπεζες προσωρινά προκειμένου να μην καταρρεύσουν.
Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση προβλέψεων για αύξηση του μέσου ετήσιου λογαριασμού ρεύματος που πληρώνει ένα βρετανικό νοικοκυριό πάνω από τις 4.200 λίρες ώς τον Ιανουάριο, ο Μπράουν τόνισε σε άρθρο του ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών ηλεκτρικής ενέργεια» και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί ξεχωριστές συμφωνίες με τις εταιρείες προκειμένου να διατηρηθούν τα τιμολόγια σε προσιτά επίπεδα, αφού πρώτα διερευνήσει τα περιθώρια κέρδους που έχουν και τα διαθέσιμα κοινωνικά τιμολόγια.
Η κυβέρνηση, υποστήριξε, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου για κάποιο καιρό οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν το αίτημα για χαμηλά τιμολόγια.
Πριν από το βήμα αυτό όμως θα πρέπει να προσφέρει εγγυημένα δάνεια και χρηματοδότηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε η λειτουργία των βασικών υπηρεσιών των εταιρειών θα πρέπει να περάσει στο Δημόσιο μέχρις ότου τελειώσει η κρίση.
Προειδοποίησε ότι «τα νοικοκυριά του 2022 θα υποφέρουν περισσότερο απ’ ό,τι το 2008-09 και ότι μόνο μια τολμηρή και αποφασιστική δράση τώρα μπορεί να σώσει τον κόσμο από τις κακουχίες που έρχονται.
Στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα και δεν μπορούν να περιμένουν τον τερματισμό της κούρσας διαδοχής των Τόρις περιέλαβε:
■ Την ακύρωση του ανώτατου ορίου τιμών ενέργειας πριν από την επίσημη ανακοίνωση στις 26 Αυγούστου.
■ Μια συμφωνία για τις πληρωμές Οκτωβρίου των ευάλωτων νοικοκυριών.
■ Την εξεύρεση επειγόντως νέων προμηθειών φυσικού αερίου και αποθήκευσής τους.
■ Εθελοντικές περικοπές ενέργειας όπως αυτές της Γερμανίας για την πρόληψη των διακοπών ρεύματος.
Οι σχετικές δαπάνες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν δε με την επιβολή νέων φόρων στα «ουρανοκατέβατα» υπερκέρδη των πετρελαϊκών και τα μπόνους των golden boys του City, τα οποία όπως είπε ωθούν προς τα πάνω τον πληθωρισμό που τροφοδοτούν οι μισθοί.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν φέρουν έσοδα 15 δισ. λιρών, αρκετά για χρηματοδοτήσουν με περίπου 2.000 λίρες 8 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Ας σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή των ανώτατων ορίων τιμών που μπορούν να χρεώνουν οι εταιρείες από την 1η Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει τη μέση ετήσια επιβάρυνση ενός βρετανικού νοικοκυριού για ηλεκτρικό ρεύμα από τις 1.971 λίρες τον περασμένο Απρίλιο -και τις 1.400 λίρες τον περσινό Οκτώβριο- στις 3.358 στερλίνες.
Η αναπροσαρμογή μετά από τρεις μήνες στα τέλη του 2022 προβλέπεται να οδηγήσει την επιβάρυνση αυτή στις 4.200 λίρες στη διάρκεια του α’ τρίμηνου του 2023 και ενδεχομένως στις 4.426 λίρες τον επόμενο Απρίλιο.