Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι βομβαρδισμοί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παγκόσμια ραδιενεργή απειλή

Οι βομβαρδισμοί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παγκόσμια ραδιενεργή απειλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ενέργεια, Ζαπορίζια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Πυρηνική Ενέργεια, Πυρηνικό Εργοστάσιο, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν την Πέμπτη στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται και πάλι για την επίθεση.

Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για χτυπήματα σε γραφείο και στον πυροσβεστικό σταθμό του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης.

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κλήθηκε να συζητήσει την κατάσταση, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι, προειδοποίησε για μια «δύσκολη ώρα».

«Πρέπει να επιτραπεί στη ΔΟΑΕ να πραγματοποιήσει την αποστολή της στη Ζαπορίζια το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Η κρατική εταιρεία της Ουκρανίας που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο, Energoatom, ανέφερε ότι η περιοχή χτυπήθηκε πέντε φορές την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας όπου είναι αποθηκευμένα ραδιενεργά υλικά.

«Καταγράφηκαν πέντε [χτυπήματα] κοντά στο γραφείο της διοίκησης του εργοστασίου – ακριβώς δίπλα στο σημείο συγκόλλησης και στην εγκατάσταση αποθήκευσης πηγών ακτινοβολίας», ανέφερε η Enerhoatom σε ανάρτησή της στο επίσημο κανάλι της στο Telegram.

Αυτά γίνονται γνωστά μόλις μία ημέρα αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκτόξευσε πυραύλους από έναν πυρηνικό σταθμό που κατέλαβε, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 10, γνωρίζοντας ότι θα ήταν επικίνδυνο για την Ουκρανία να ανταποδώσει τα πυρά.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω «βαθιά ανησυχητικά» περιστατικά θα μπορούσαν -εάν συνεχιστούν- να οδηγήσουν σε καταστροφή.

«Καλώ όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες σε άμεση γειτνίαση με το εργοστάσιο να σταματήσουν αμέσως και να μην στοχοποιηθούν οι εγκαταστάσεις ή τα περίχωρά του», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, πριν από τη συνάντηση.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πιθανή ζημιά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια «θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις περιοχές σε άμεση γειτνίαση, αλλά και για την περιοχή και πέρα ​​από αυτήν».

Ο Γκρόσι είπε ότι ήταν έτοιμος να ηγηθεί μιας αποστολής εμπειρογνωμόνων για την επιθεώρηση του χώρου στη νοτιοανατολική Ουκρανία και κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνεργαστούν ώστε οι αξιωματούχοι να ταξιδέψουν το συντομότερο δυνατό.

«Ο χρόνος είναι ουσιαστικός», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να εκτελέσει επείγουσα εργασία για τις διασφαλίσεις και να παράσχει σταθεροποιητική επιρροή προκειμένου «να αποτρέψει ένα πυρηνικό ατύχημα».

«Η ΔΟΑΕ ήταν έτοιμη να εκτελέσει μια τέτοια αποστολή από τον Ιούνιο, όταν ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε», είπε ο Γκρόσι στο συμβούλιο, προσθέτοντας ότι κάθε στρατιωτική δράση γύρω από το εργοστάσιο πρέπει να σταματήσει.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ ζήτησαν και οι δύο να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επισκεφθούν επειγόντως το εργοστάσιο, αλλά παρόμοια αιτήματα στο παρελθόν δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από το εργοστάσιο:

«Οι μάχες κοντά σε έναν πυρηνικό σταθμό είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες», είχε δηλώσει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ απάντησε ότι η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη δεν αποτελεί επιλογή, υποδηλώνοντας ότι θα καταστήσει το εργοστάσιο πιο ευάλωτο σε «προκλήσεις» και «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Σχετικά άρθρα