Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σρέντερ: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου

Σρέντερ: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αγωγός Nord Stream-2, Βλάντιμιρ Πούτιν, Γερμανία, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Ενέργεια, Ουκρανία, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, βρέθηκε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα και είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το συμπέρασμά του; Ότι το Κρεμλίνο είναι ανοιχτό στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Σρέντερ στο γερμανικό περιοδικό Stern σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Αν και η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της είναι ένα «λάθος», ο πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είπε ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί.

Ο Σρέντερ έχει επικριθεί ευρέως για τη σχέση του με τον Πούτιν καθώς τον υπερασπίστηκε για τις υποτιθέμενες ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν πίστευε ότι αυτές οι εντολές έχουν προέλθει από τον Ρώσο ηγέτη.

Η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, καθώς και τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ, είπε ο Σρέντερ.

Η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, αν και στη ρωσική μειονότητα εκεί θα πρέπει να δοθούν ειδικά δικαιώματα, πρόσθεσε.

Κατά τον Σρέντερ, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, «ψιθυρίζοντας» ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο.

Αναφερόμενος στην ενεργειακό εφοδιασμό, ο Σρέντερ είπε ότι η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα, ενεργοποιώντας εκ νέου τον πλέον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2.

Ο ίδιος είχε διαπραγματευτεί ως καγκελάριος την αρχική συμφωνία για τον αγωγό, και έχει διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της Nord Stream.

«Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Nord Stream 2, πρέπει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο Σρέντερ, ο οποίος έκανε μια προσπάθεια συνομιλιών με τον Πούτιν εβδομάδες μετά τον πόλεμο.

Τέλος, επανέλαβε ότι δεν θα απομακρυνθεί από τον Ρώσο ηγέτη, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι «χρήσιμος».

Σχετικά άρθρα