Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αγιούσο: «Η Μαδρίτη δεν θα σβήσει τα φώτα»

Αγιούσο: «Η Μαδρίτη δεν θα σβήσει τα φώτα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Ισπανία, Μαδρίτη,

Η πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης, Ισαμπέλ-Ντίαθ Αγιούσο δίνει για άλλη μια φορά τον τόνο για το Partido Popular.

«Η Μαδρίτη δεν θα κλείσει (σ.σ. τα φώτα).

»Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και τρομάζει τον τουρισμό και την κατανάλωση.

»Προκαλεί σκοτάδι, φτώχεια, θλίψη», δήλωσε στον λογαριασμό της στο Twitter για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που εγκρίθηκαν αυτή τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα μέτρα αυτά αναγκάζουν επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα, κινηματογράφους, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια, μεταξύ άλλων, να περιορίσουν τους 27 βαθμούς τη χρήση κλιματιστικού το καλοκαίρι και 19 βαθμούς για θέρμανση το χειμώνα, καθώς και σβήσιμο στα φώτα των βιτρίνων μετά τις 10 το βράδυ.

«Πριν κλείσουμε, απαγορεύσουμε, βάλουμε λουκέτο, γιατί να μην μιλήσουμε στους πολίτες και στις διοικήσεις ως ενήλικες και να τους ζητήσουμε να συνεργαστούν βάσει σαφών κριτηρίων;».

Η Αγιούσο, φιλόδοξη μέλλουσα πρωθυπουργός της Ισπανίας, που προέρχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ήρθε σε σύγκρουση με την αριστερή μειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, αψηφώντας τα μέτρα για αναχαίτιση του ιού με τη δική της, πιο χαλαρή στρατηγική για τη Μαδρίτη.

«Έχουμε συνηθίσει σε αυτού του τύπου την απόκριση από την κ. Αγιούσο, επιδεικνύει πάντοτε μια έλλειψη αλληλεγγύης και εγωισμό», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας είναι υποχρεωτικά για τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

Γνωστή επίσης ως «η Σιδηρά Κυρία της Μαδρίτης», η Αγιούσο κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές του 2021 με συντριπτική πλειοψηφία, αφού επέτρεψε στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα να παραμείνουν ανοικτά στη διάρκεια της πανδημίας ώστε να προστατεύσει τις επιχειρήσεις.

Το σχέδιο, που περιλαμβάνει όρια θερμοκρασίας για τις επιχειρήσεις, τα μουσεία και τα δημόσια μέσα μεταφοράς καθώς και περιορισμούς στον φωτισμό των δρόμων, εγκρίθηκαν αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στις 26 Ιουλίου να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 15% την περίοδο Αυγούστου-Μαΐου προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια για έναν αβέβαιο χειμώνα που απειλείται με διακοπές εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Η συμφωνία της ΕΕ περιελάμβανε ένα μεγάλο εύρος εξαιρέσεων, ωστόσο, και η εναντίωση σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα με την εφαρμογή του.

Τα ισπανικά μέτρα, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε επτά ημέρες, μετά την πάροδο των οποίων όσοι τα παραβιάσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 100-30.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα