Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Νάνσι Πελόζι επισκέπτεται την Ταϊβάν παρά τις απειλές της Κίνας

Η Νάνσι Πελόζι επισκέπτεται την Ταϊβάν παρά τις απειλές της Κίνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Νάνσι Πελόσι, Ταϊβάν,

Στην τελευταία επικοικωνία μεταξύ του Κινέζου προέδρου και του Αμερικανού ομολόγου του, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν να «μην παίζει με την φωτιά» αναφορικά με την Ταϊβάν.

Το Πεκίνο έχει αντιδράσει έντονα στην είδηση για επίσκεψη στην περιοχή από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, προειδοποιώντας δημόσια ότι ετοιμάζει «ισχυρά αντίμετρα».

Η Κίνα έχει κλιμακώσει τις απειλές και τα πολεμικά παιχνίδια για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, σημειώνουν οι Financial TImes.

Τόσο έντονη είναι η κινεζική αντίδραση στην επίσκεψη, η οποία αναμένεται να είναι μέρος ενός ταξιδιού της Πελόζι στην Ασία την ερχόμενη εβδομάδα, που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον οδεύουν σε νέα κρίση για την Ταϊβάν.

«Αν πάει, σίγουρα θα υπάρξει κρίση στα στενά της Ταϊβάν και σίγουρα θα ξεπεράσει την τελευταία κρίση της περιόδου 1995-1996», εκτίμησε ο Γου Σίνμπο, διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Φουντάν στη Σαγκάη.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές πριν από 26 χρόνια».

Οι διευρυμένες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας αναμένεται να επιτρέψουν μια πιο διαφορετική αντίδραση σε μια επίσκεψη Πελόζι.

Ωστόσο, Κινέζοι αναλυτές, όπως και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, πιστεύουν ότι η Κίνα εξακολουθεί να θέλει να αποφύγει την ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

«Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο [ο Κινέζος πρόεδρος] Σι Τζινπίνγκ να διατάξει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να εμπλακεί τουλάχιστον σε κάποια περιορισμένη χρήση στρατιωτικής δύναμης και όχι μόνο στην επίδειξή της», είπε από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Μπους, ο οποίος ήταν αξιωματικός εθνικών πληροφοριών για την Ανατολική Ασία όταν οι εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν κορυφώθηκαν το 1995.

«Αλλά υπάρχουν λόγοι που είναι πολύ επικίνδυνο για την Κίνα να εμπλακεί ακόμη και σε περιορισμένο πόλεμο.

»Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν και δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τη νίκη», συνέχισε.

«Επίσης, εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι ο ψυχολογικός πόλεμος στον οποίο επιδίδονται τα τελευταία έξι χρόνια θα λειτουργήσει».

Η Πελόζι προχωρά με την επικίνδυνη επίσκεψη στην Ταϊβάν

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επιμένει να επισκεφθεί εν τέλει την Ταϊβάν, με προγραμματισμένες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο αυτοδιοικούμενο νησί που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της, σε μια κίνηση που σίγουρα θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.

Αξιωματούχοι και στελέχη με τους οποίους η κ. Πελόζι σχεδιάζει να συναντηθεί στην Ταϊβάν έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξή της, είπε αυτό το άτομο, αν και ορισμένες λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες.

Ορισμένες από τις συναντήσεις της κ. Πελόζι έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης, αλλά οι περισσότερες είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

«Σίγουρα έρχεται», είπε μια πηγή.

«Το μόνο που δεν είναι βέβαιο είναι αν θα διανυκτερεύσει στην Ταϊπέι».

Το ταξίδι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο, το οποίο έχει προειδοποιήσει για επίσκεψη στην Ταϊβάν της Νάνσι Πελόζι και απείλησε με απροσδιόριστα αντίμετρα σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Η κ. Πελόζι έφτασε στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα για να ξεκινήσει την περιοδεία της στην Ασία, καθώς η Κίνα, γιορτάζοντας την επέτειο της ίδρυσης του στρατού της, διοργάνωσε ασκήσεις κοντά στο νησί.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντοπροσώπων Πελόζι και τέσσερα άλλα μέλη του Κογκρέσου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ, ο οποίος χαιρέτισε τη σημασία των σταθερών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σιγκαπούρης.

Το ταξίδι της αντιπροσωπείας περιλαμβάνει συναντήσεις υψηλού επιπέδου στη Μαλαισία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το γραφείο της κυρίας Πελόζι την Κυριακή.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε την Ταϊβάν.

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε τη Δευτέρα προηγούμενες απειλές προειδοποιώντας την κυρία Πελόζι να μην επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Σχετικά άρθρα