Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λάβγκροουβ: Ο κόσμος εισέρχεται σε μια «επικίνδυνη νέα εποχή εξάπλωσης»

Λάβγκροουβ: Ο κόσμος εισέρχεται σε μια «επικίνδυνη νέα εποχή εξάπλωσης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πυρηνικά Όπλα, Υβριδικός Πόλεμος,

Σε μια ειλικρινή ομιλία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ ο σερ Στίβεν Λάβγκροουβ προειδοποίησε ότι τα στρατηγικά μέτρα ασφαλείας που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δεν είναι πλέον αρκετά καλά.

Ο κόσμος εισέρχεται σε μια «επικίνδυνη νέα εποχή εξάπλωσης», με απειλές από γενετικά όπλα, λέιζερ και πυρηνικές κεφαλές, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο σερ Λάβγκροουβ ανέδειξε το φάσμα της «κατάρρευσης σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση» εκτός εάν εκπονηθούν μέθοδοι για την αποτροπή των εχθροπραξιών και την επιβολή ελέγχων στη διάδοση ολοένα και πιο θανατηφόρων όπλων που γίνονται όλο και πιο εύκολο να αποκτηθούν.

Σε μια σπάνια και πολύ ειλικρινή δημόσια ομιλία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε οτι οι μηχανισμοί που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από και μεταξύ των δυτικών συμμάχων και της τότε Σοβιετικής Ένωσης για να αποτρέψουν και τις δύο πλευρές από το να πυροδοτήσουν μια πυρηνική ανταλλαγή δεν ήταν πλέον επαρκείς.

Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα τις ανησυχίες για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Κίνας.

«Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – η στρατηγική σταθερότητα βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Βρετανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

Περιέγραψε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ως εκδήλωση ενός πολύ ευρύτερου ανταγωνισμού που αμφισβητεί τη διεθνή τάξη.

Οι αναλυτές το θεωρούν ως μια μάχη αξιών μεταξύ των φιλελεύθερων δημοκρατιών του κόσμου, με επικεφαλής τους δυτικούς συμμάχους, και αυταρχικά κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

«Καθώς εκτυλίσσεται αυτή η διαμάχη, εισερχόμαστε σε μια επικίνδυνη νέα εποχή ταχείας εξάπλωσης, στην οποία οι τεχνολογικές αλλαγές αυξάνουν τις δυνατότητες καταστροφής πολλών όπλων και αυτά τα όπλα είναι ευρύτερα διαθέσιμα», δήλωσε ο κορυφαίος Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη νέα τάξη για την ασφάλεια».

Η απόκτηση επικίνδυνων όπλων γίνεται ευκολότερη

Αυτό περιλάμβανε μια «επείγουσα» ματιά σε δύο στοιχεία που συνέβαλαν στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρώτα αφορούσε την ικανότητα των δυτικών συμμάχων να αποτρέψουν τις επιθέσεις από τους εχθρούς τους.

Το δεύτερο ήταν ένα δίκτυο διεθνών συμφωνιών για τον έλεγχο της διάδοσης όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών.

«Το ερώτημα είναι πώς επαναφέρουμε τη στρατηγική σταθερότητα για τη νέα εποχή – βρίσκοντας μια ισορροπία μεταξύ της πρωτοφανούς πολυπλοκότητας, ώστε να μην υπάρξει κατάρρευση σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση», δήλωσε ο Σερ Στίβεν.

«Ο κύκλος μπορεί να τετραγωνιστεί μόνο εάν ανανεώσουμε τόσο την αποτροπή όσο και τον έλεγχο των εξοπλισμών, ακολουθώντας μια πιο επεκτατική και ολοκληρωμένη προσέγγιση και στα δύο».

Καθορίζοντας το πλαίσιο της πρόκλησης, ο Σερ Στίβεν είπε ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο όπλων που γίνεται όλο και πιο εύκολο να αποκτηθεί – και όχι μόνο από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει κυβερνοόπλα, drones και χημικές και βιολογικές απειλές.

Μπορεί να μην είναι αρκετά για να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια σειρά από αναδυόμενες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν μόνο από τα πιο ισχυρά κράτη, που θα μπορούσαν να «διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Ο κυβερνοχώρος ανήκει επίσης σε αυτήν την κατηγορία μαζί με συστήματα που βασίζονται στο διάστημα, «γενετικά όπλα», πυρηνικούς πυραύλους κρουζ, κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα και υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα ολίσθησης, είπε ο Σερ Στίβεν.

Τα λεγόμενα γενετικά όπλα ακούγονται σαν κάτι βγαλμένο από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένα μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ ασφαλείας στο Ασπεν του Κολοράντο, την περασμένη εβδομάδα ότι αναπτύσσονται βιολογικά όπλα που χρησιμοποιούν το DNA ενός στόχου μόνο για αυτό το πρόσωπο.

Ανησυχίες για τον πυρηνικό εκσυγχρονισμό της Κίνας

Ο Βρετανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας προειδοποίησε επίσης για «νέες πυρηνικές τεχνολογίες», ξεχωρίζοντας την Κίνα.

«Έχουμε σαφείς ανησυχίες για το πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού της Κίνας που θα αυξήσει τόσο τον αριθμό όσο και τους τύπους πυρηνικών όπλων στο οπλοστάσιό της», είπε.

Ο Σερ Στίβεν είπε ότι η αντιμετώπιση της απειλής που προέρχεται από τη διάδοση νέων όπλων ήταν μια «αποθαρρυντική προοπτική» και ενώ η εξασφάλιση νέων διεθνών συμφωνιών με μεγάλες δυνάμεις ήταν ένας μακροπρόθεσμος στόχος «δεν υπάρχει άμεση προοπτική» να συμβεί αυτό. Ως αποτέλεσμα, η εστίαση θα πρέπει να είναι στη μείωση του κινδύνου οποιασδήποτε κλιμάκωσης, είπε.

Αυτό θα συνεπαγόταν πράγματα όπως η θέσπιση κανόνων συμπεριφοράς και η εργασία για την εξεύρεση κοινού εδάφους και αμοιβαίων οφελών μεταξύ όλων των μερών που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα όπλα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν να συνεργαστούν με όσο το δυνατόν ευρύτερη ομάδα χωρών σε όλο τον κόσμο.

Οι γραμμές επικοινωνίας θα πρέπει επίσης να παραμένουν ανοιχτές με τους αντιπάλους.

«Οι μακροσκελείς συζητήσεις είναι καλύτερες από τον πόλεμο», είπε ο Σερ Στίβεν, βασιζόμενος σε μια φράση του Ουϊνστον Τσώρτσιλ.

Μιλούσε εν όψει της αναθεώρησης τον επόμενο μήνα μιας συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Πηγή: Skynews

Σχετικά άρθρα