Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Ο Ερντογάν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες άμεσα»

Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Ο Ερντογάν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες άμεσα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρόμπερτ Μενέντεζ, Τουρκία,

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προσωπικά προς τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε την Τετάρτη ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από τη Λευκωσία και από το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, στο οποίο και παραβρέθηκε, ο φιλέλληνας Αμερικανός γερουσιαστής υπογράμμισε:

«Το status quo στην Κύπρο είναι απαράδεκτο.

»Η τουρκική δραστηριότητα στα Βαρώσια είναι απαράδεκτη.

»Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες άμεσα.

»Με βάση τη μακρά λίστα των τουρκικών παρανομιών, δεν πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αλλάξουν τη θέση τους και να δώσουν τα F-16 στον πρόεδρο Ερντογάν».

Η νέα αυτή δήλωση του Μπομπ Μενέντεζ, μάλιστα, έρχεται στον απόηχο της παρενόχλησης ελληνικού ναυαγοσωστικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και λίγες ημέρες πριν από την προαναγγελθείσα έξοδο ενός ακόμη τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει «εξαφανιστεί» η αρνητική ατμόσφαιρα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρεί να αναθερμάνει το ζήτημα της προμήθειας των μαχητικών F-16, που έχει «μπλοκάρει» το Κογκρέσο των ΗΠΑ με πρωτοβουλίες του Μενέντεζ.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως πηγαίνουν καλά οι συζητήσεις και πως η αρνητική ατμόσφαιρα που υπήρχε στο Κογκρέσο τα περασμένα χρόνια, έχει «εξαφανιστεί».

«Αυτή η διμερής συνεργασία έχει επίσης στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ», δήλωσε, καθώς οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας για πολλές δεκαετίες.

«Γνωρίζουν, επίσης, το ρόλο που ανέλαβε πρόσφατα η Τουρκία και ας ελπίσουμε ότι αυτή η συνειδητοποίηση δεν είναι προσωρινή», πρόσθεσε Τούρκος ΥΠΕΞ, πιθανότατα αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για τις αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να εξαπολύσει «πυρά» κατά της Ελλάδας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, υποστηρίζοντας πως «η Αθήνα δεν μπορεί να μιλάει για ανθρωπιστικά ζητήματα».

Επιπλέον, για πολλοστή φορά υποστήριξε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί ύποπτους ως τρομοκράτες και ότι επιτρέπει σε μέλη του PKK να «στρατοπεδεύουν» στα εδάφη της.

Σχετικά άρθρα