Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ουγγαρία κατήγγειλε ως «μη εφαρμόσιμη» τη συμφωνία της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Η Ουγγαρία κατήγγειλε ως «μη εφαρμόσιμη» τη συμφωνία της ΕΕ για το φυσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ουγγαρία, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Η Ουγγαρία κατήγγειλε ως «μη εφαρμόσιμη» τη συμφωνία μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συμφώνησαν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου με συντονισμένο τρόπο μετά τη νέα δραστική πτώση των ρωσικών παραδόσεων.

Μεταξύ των 27, μόνο η Ουγγαρία αντιτάχθηκε στο κείμενο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.

«Είναι μια αδικαιολόγητη, περιττή, ανεφάρμοστη και επιζήμια πρόταση που αγνοεί εντελώς τα εθνικά συμφέροντα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

Στην καρδιά του ευρωπαϊκού συστήματος, η δεσμευτική μείωση της κατανάλωσης κατά 15% είχε προκαλέσει κριτική.

Στοχεύει στη συγκέντρωση των προσπαθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τη Γερμανία ιδιαίτερα, η οποία εξαρτάται πολύ από το ρωσικό αέριο.

Ένα μεγάλο σοκ στην ηγετική οικονομία της Ευρώπης θα είχε αναπόφευκτα αντίκτυπο και στους 27.

Η συμφωνία προβλέπει εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% από την 1η Αυγούστου έως και τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, με μέτρα της επιλογής τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ο κανονισμός του Συμβουλίου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης ενός μηχανισμού ειδοποίησης χετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.

Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις μειώσεις, το Συμβούλιο διευκρίνισε πως υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις και δυνατότητες να ζητηθεί παρέκκλιση από τον υποχρεωτικό στόχο μείωσης, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι ιδιαίτερες καταστάσεις των κρατών μελών και να διασφαλίζεται ότι οι μειώσεις φυσικού αερίου είναι αποτελεσματικές σε ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα