Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Μάχες αντίπαλων φατριών στα περίχωρα της Μισράτα

Λιβύη: Μάχες αντίπαλων φατριών στα περίχωρα της Μισράτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Λιβύη, Μισράτα, Φατί Μπασάγκα,

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων φατριών στα περίχωρα της λιβυκής πόλης Μισράτα το Σάββατο, προτού διακοπούν από την παρέμβαση άλλης ένοπλης δύναμης.

Η αιτία των συμπλοκών, κοντά στον κόμβο του κύριου παραλιακού αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Τρίπολη, δεν έγινε αμέσως σαφής.

Δεν ήταν επίσης σαφές εάν υπήρχε οποιαδήποτε σχέση με την κινητοποίηση τις τελευταίες ημέρες των δυνάμεων που εδρεύουν στη Μισράτα, που ευθυγραμμίστηκαν με τις δύο κύριες πλευρές, σε μια ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση για τον έλεγχο της λιβυκής κυβέρνησης.

Οι μάχες διήρκεσαν λιγότερο από μία ώρα, είπαν στο Reuters δύο κάτοικοι της περιοχής.

Ένας μαχητής τρίτης δύναμης, που αργότερα επενέβη για να σταματήσει τις συγκρούσεις, είπε ότι οι δύο πλευρές σταμάτησαν τα πυρά, αν και υπήρχαν επίσης αναφορές για νέες κινητοποιήσεις στην περιοχή.

Οι οδηγοί που προσπαθούσαν να φτάσουν στον κεντρικό δρόμο προς την Τρίπολη επέστρεψαν λόγω των προβλημάτων ασφαλείας εκεί, είπε ένας άλλος κάτοικος της πόλης.

Η Δυτική Λιβύη ήταν τεταμένη φέτος λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη και μιας αντίπαλης διοίκησης υπό τον Φατί Μπασάγκα που διορίστηκε από το κοινοβούλιο.

Και οι δύο άνδρες κατάγονται από τη Μισράτα, μια παραλιακή πόλη με μεγάλο πληθυσμό «Τουρκολίβυων» [σ.σ. απόγονοι Οθωμανών εποίκων στη Λιβύη] της οποίας οι ένοπλες φατρίες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Μία από τις δύο φατρίες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις του Σαββάτου είναι η Κοινή Δύναμη Επιχειρήσεων που συνδέεται με τoν Ντμπεϊμπά, δήλωσαν κάτοικοι της πόλης.

Η άλλη είναι μια τοπική ένοπλη ομάδα που δεν έχει δηλώσει συμμετοχή στην πολιτική κρίση.

Ο Μπασάγκα δεν μπόρεσε να εισέλθει στην Τρίπολη επειδή φατρίες που συνδέονται με τον Ντμπεϊμπά τον έχουν επανειλημμένα σταματήσει.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αναφορών για αναδιάταξη των ενόπλων ομάδων σχετικά με την πολιτική κατάσταση, ο Μπασάγκα εισήλθε στη Μισράτα για πρώτη φορά από τον διορισμό του.

Ένοπλες δυνάμεις, που ταυτίζονται με τον ένα ή τον άλλο πρωθυπουργό, έχουν από τότε κινητοποιηθεί γύρω από την πόλη, είπαν κάτοικοι.

Την Παρασκευή, ένοπλες φατρίες στην Τρίπολη συμμετείχαν στις χειρότερες συγκρούσεις εκεί εδώ και δύο χρόνια, με 16 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αμάχων, δήλωσαν οι Αρχές.

Οι μάχες υπογράμμισαν τους κινδύνους ότι η πολιτική κρίση της Λιβύης θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα περίοδο συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Σχετικά άρθρα