Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καύσωνας χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη – Είναι μόνο η αρχή

Καύσωνας χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη – Είναι μόνο η αρχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρώπη, Καιρός, Καύσωνας, Κλιματική Αλλαγή,

Η Ευρώπη υποφέρει από έναν καύσωνα που δεν έχει προηγούμενο σε ορισμένες χώρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτρι Ταάλας, αυτή είναι μόνο η αρχή ενός φαινομένου που θα βρίσκεται μπροστά μας τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τον καύσωνα στη Γενεύη, την ώρα που ένα νέο ρεκόρ καταγράφηκε στο Λονδίνο: 40,2 βαθμοί – η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το ρεκόρ θερμοκρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταρριφθεί», δήλωσε ο Ταάλας.

«Στη Σικελία είχαμε 48,8 βαθμούς το περασμένο καλοκαίρι, που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη».

Αλλά είναι μάλλον θέμα χρόνου να καταρριφθεί το ευρωπαϊκό ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2021 στη Σικελία.

«Τα κύματα καύσωνα όπως αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.

»Και θα επιδεινωθούν», λέει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας και προσθέτει:

«Οι σημερινές θερμοκρασίες θα μας φαίνονται ήπιες.

»Η τρέχουσα τάση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2060, ανεξάρτητα από την επιτυχία των προσπαθειών μας για την προστασία του κλίματος.

»Θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτό το είδος καιρού».

Ο WMO και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιούν εδώ και πολλά χρόνια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, θα γίνονται όλο και πιο συχνά ως αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

«Όταν ιδρύσαμε τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή τη δεκαετία του 1980, πολλοί πίστευαν ότι ήταν καθαρά θεωρητικό το ζήτημα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίστευαν στα σενάρια μας», λέει ο Ταάλας.

Τώρα ο επικεφαλής του WMO ελπίζει ότι το εφετινό κύμα καύσωνα θα είναι μια κλήση αφύπνισης για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Ο στόχος της κλιματικής συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας του κλίματος, τόνισε ο Ταάλας.

Τη στιγμή που ο κόσμος κινείται προς την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2,5 βαθμούς, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που βλάπτουν το κλίμα πρέπει να μειωθούν επειγόντως.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του WMO, υπάρχει μια ευκαιρία να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα 10 χρόνια. Τώρα όμως πρέπει να γίνει γρήγορα.

Πρέπει να βιαστούμε να απομακρυνθούμε από την ενέργεια από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του κλίματος.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας αναμένουν ότι ο σημερινός καύσωνας στην Ευρώπη θα τελειώσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Και μπορεί να μην ήταν η τελευταία καυτή φάση ούτε αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον κλιματικό ερευνητή Ρόμπερτ Στεφάνσκι στη Γενεύη.

«Είχαμε ήδη ένα κύμα καύσωνα τον Ιούνιο, τώρα είναι μόλις μέσα Ιουλίου, ας δούμε τι άλλο θα συμβεί τις επόμενες καλοκαιρινές εβδομάδες».

Σχετικά άρθρα