Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Η αντίσταση στη χρήση πυρηνικής ενέργειας καταρρέει

Γερμανία: Η αντίσταση στη χρήση πυρηνικής ενέργειας καταρρέει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Πυρηνική Ενέργεια, Πυρηνικό Εργοστάσιο, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Η αντίσταση της κυβέρνησης της Γερμανίας ενάντια στην παράταση της διάρκειας ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών Isar 2, Emsland και Neckarwestheim 2 συνεχίζει να υποχωρεί, γράφει η Süddeutsche Zeıtung.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με επικεφαλής τον πολιτικό των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέθεσε ένα νέο τεστ αντοχής για το γερμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ζητήθηκε από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να ελέγξουν, υπό ακόμη πιο αυστηρές υποθέσεις, εάν η παροχή ρεύματος ήταν πράγματι εγγυημένη για τον ερχόμενο χειμώνα.

Μέχρι στιγμής, το κύριο επιχείρημα κατά της συνέχισης της λειτουργίας των σταθμών μετά το τέλος του 2022 από το SPD και τους Πράσινους ήταν ότι η Γερμανία «δεν έχει πρόβλημα ηλεκτρισμού» παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ο σκοπός της δοκιμασίας ακραίων καταστάσεων είναι να ελέγξει εάν αυτή η υπόθεση μπορεί πράγματι να ευσταθεί.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό, το FDP έχει ήδη μιλήσει ανοιχτά υπέρ της διατήρησης των πυρηνικών σταθμών συνδεδεμένων στο δίκτυο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ασκώντας έτσι πίεση στους εταίρους του συνασπισμού.

Η Ένωση θέλει επίσης να διατηρήσει τους πυρηνικούς σταθμούς συνδεδεμένους στο δίκτυο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό είχε ήδη εξετάσει πολύ αυστηρές υποθέσεις.

Μεταξύ άλλων, είχε ήδη υπολογιστεί τότε η υπόθεση ότι δεν θα γίνονταν άλλες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως τώρα φοβούνται άπαντες.

«Αλλά και πάλι, θα υπολογίσουμε ξανά και μετά θα αποφασίσουμε με βάση ξεκάθαρα στοιχεία».

Αυτή τη φορά, το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να λάβουν διαστάσεις που θεωρούνται δύσκολα προσιτές θα πρέπει επίσης να ληφθεί περισσότερο υπόψη.

Η κατασκευή πλωτών τερματικών σταθμών LNG στο Wilhelmshaven και στο Brunsbüttel, που είναι αμφιλεγόμενες κινήσεις μεταξύ των περιβαλλοντολόγων, θα πρέπει να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επικείμενης έλλειψης φυσικού αερίου.

Σε μια συνέντευξη στη Süddeutsch Zeitung, ο Sascha Müller-Kraenner, Ομοσπονδιακός Διευθυντής της Γερμανικής Περιβαλλοντικής Βοήθειας (DUH), δήλωσε ότι η οργάνωσή του δεν θα καθυστερήσει ηθελημένα την κατασκευή των σχεδιαζόμενων πλωτών τερματικών σταθμών LNG.

Τον Μάιο, το DUH υπέβαλε ένσταση στα σχέδια για τον τερματικό σταθμό και αρχικά ζήτησε την άμεση διακοπή της κατασκευής.

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους ανωτέρας βίας στην προμήθεια αερίου σε τουλάχιστον έναν μεγάλο ευρωπαίο πελάτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ως αποτέλεσμα, η Gazprom δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις παράδοσης μετά τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με επιστολή.

Σε κύκλους εμπορίας φυσικού αερίου ειπώθηκε ότι αυτό επηρέασε τις παραδόσεις στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 της Βαλτικής Θάλασσας.

Μια κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε τη Δευτέρα ότι το θέμα των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής «δεν ήταν εξαρχής ένα ιδεολογικό ζήτημα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα».

Το stress test θα πρέπει να διαρκέσει «λίγες εβδομάδες», είπε χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένο τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Η Nina Scheer, εκπρόσωπος για την ενεργειακή πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, είπε ότι το πρώτο stress test είχε ήδη δείξει «ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη ακόμη και αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου».

Ο Scheer τόνισε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μιλούν ενάντια στις παρατάσεις στη λήξη, θα υπήρχαν επίσης ανεξάρτητα από τα stress tests.

Κατά την έναρξη του διαλόγου για το κλίμα στην Πετρούπολη τη Δευτέρα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος πάνω απ’ όλα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Δεν έχουμε 10, 20, 30 χρόνια, όχι, έχουμε οκτώ χρόνια για να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές σχεδόν στο μισό», είπε.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένας λόγος για τη Γερμανία να εντείνει τις προσπάθειές της για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι «η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για να γίνει κανείς ανεξάρτητος από τις εισαγωγές ορυκτών και, επομένως, να γίνει ανεξάρτητος από αυταρχικές κυβερνήσεις παγκοσμίως».

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου για το κλίμα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε επίσης ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έβλαπτε την προστασία του κλίματος.

«Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί σε εμάς είναι να γλιστρήσουμε σε μια παγκόσμια αναγέννηση χρήσης της ορυκτής ενέργειας και ειδικότερα του άνθρακα», είπε ο Σολτς.

Ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Πρέπει να απεξαρτηθούμε από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – σχεδόν είπα: τέρμα γκάζι», πρόσθεσε.

Προκειμένου να ανακουφιστούν πιο ξεκάθαρα όσοι έχουν χαμηλούς μισθούς σε αυτήν την κρίση, η ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ απαίτησε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Το καθήκον θα είναι να αποτρέψουμε τους χαμηλού εισοδήματος να γλιστρήσουν στη φτώχεια.

«Πρόκειται για την αποτροπή ενός κύματος φτώχειας».

Επιπλέον, προς το παρόν απαιτούνται έκτακτα μέτρα.

Η Λανγκ ζήτησε μορατόριουμ στις περικοπές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς και μορατόριουμ στις εξώσεις για τους ενοικιαστές.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να χάσουν τα σπίτια τους ή να κάθονται στο κρύο ή στο σκοτάδι, τώρα ή το φθινόπωρο».

Σχετικά άρθρα