Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανία: Ναύσταθμος του ΝΑΤΟ και ουρανοξύστες όπως Ντουμπάι στο Δυρράχιο

Αλβανία: Ναύσταθμος του ΝΑΤΟ και ουρανοξύστες όπως Ντουμπάι στο Δυρράχιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Δυρράχιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου),

Τα αλβανικά ΜΜΕ προέβαλαν άρθρο της βρετανικής Daily Express σχετικά με την κατασκευή ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο Δυρράχιο, με το οποίο εκτιμάται ότι «η Αλβανία στέλνει προειδοποίηση στο Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν».

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, η ναυτική βάση στο Πόρτο Ρομάνο Δυρραχίου απέχει 40 λεπτά από τα Τίρανα και η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη από τη εκείνη στο Πασαλιμάνι Αυλώνας.

Η χρηματοδότηση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διμερής, από το ΝΑΤΟ και την Αλβανία, λεπτομέρειες όμως δεν υπάρχουν.

Η «Πανόραμα», αναφερόμενη στη συνάντηση Στόλτενμπεργκ-Ράμα, σημείωσε ότι το αρχικό project προβλέπει στρατιωτική ζώνη 500 στρεμμάτων εντός του εμπορικού λιμανιού του Δυρραχίου, με προβλήτα 800 μέτρων και βάθος 13, ώστε να δύναται να ελλιμενίσει και μεγάλα πολεμικά σκάφη.

Σε περίπτωση υλοποίησής του, το Πόρτο Ρομάνο θα μετατρεπόταν σε στρατιωτικό σημείο-κλειδί μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης.

Η βάση θα παρείχε στο ΝΑΤΟ δυνατότητες διοργάνωσης μεγάλων ναυτικών και χερσαίων ασκήσεων.

Η ίδια εφημερίδα έγραψε ότι στους σχεδιασμούς αυτούς της κυβέρνησης αντέδρασε η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Φλοριάνα Γκάρο, η οποία υποστήριξε ότι πίσω από την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Πόρτο Ρομάνο κρύβεται «μεγάλη απάτη και διαφθορά.

»Επιδιώκεται η μεταφορά του σημερινού εμπορικού και στρατιωτικού λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο και η εκχώρηση έκτασης ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων του σημερινού λιμανιού σε εταιρεία από τα Εμιράτα, στην εταιρεία του El Amar.

»Ο Ράμα και άλλοι Αλβανοί πολιτικοί έχουν άμεσα συμφέροντα στο Δυρράχιο, στη θέση του σημερινού λιμανιού προβλέπεται να κτιστούν πύργοι όπως στο Ντουμπάι».

Σχετικά άρθρα