«Η Ρωσία και η Κίνα κεφαλαιοποιούν την ηθική και πολιτική σύγχυση της Δύσης», γράφει η Wall Street Journal, αναφέροντας ότι αυτό έχει γίνει το μυστικό όπλο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο συντάκτης, Walter Russell Mead, επισημαίνει ότι «ο Πούτιν προσπαθεί να παίξει με τα προβλήματα της δυτικής κοινωνίας, η οποία τελικά θα γονατίσει την αμερικανική παγκόσμια τάξη».
Ο Μιντ στο άρθρο του, πιστεύει ότι η Ρωσία στον οικονομικό πόλεμο με τη Δύση μπόρεσε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να χτυπήσει τους αντιπάλους της.
Ειδικότερα, εκφοβισμένη από τις συνέπειες της οικονομικής αντιπαράθεσης, η Γερμανία άρχισε να αποφεύγει τις υποσχέσεις της για αύξηση των αμυντικών δαπανών, σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Ο Πούτιν ήταν πιο επιτυχημένος στους τομείς της οικονομίας και της πολιτικής όπου η Δύση έχει δει τη δύναμή της ως ισχυρότερη», τονίζει ο Αμερικανός αναλυτής.
Κατά τη γνώμη του, η Δύση δεν είναι αισιόδοξη για το γεγονός ότι οι αξίες της θα ενώσουν την παγκόσμια κοινότητα και θα την αναγκάσουν να βγει εναντίον της Ρωσίας σε ένα ενιαίο μέτωπο.
Έτσι, ακολουθώντας την Κίνα, μαζί με την Ινδία και τη Βραζιλία, χώρες σε όλο τον κόσμο επιλέγουν το εμπόριο με τη Ρωσία αντί για την αλληλεγγύη με την G7, τονίζει ο συντάκτης.
Ο Μιντ κατέληξε αναφέροντας τρία τρωτά σημεία στο δυτικό σύστημα.
Αναφέρθηκε στην πρώτη τάση προς τον προστατευτισμό στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία μειώνει την οικονομική ελκυστικότητα του δυτικού συστήματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αξιακή πολιτική της Δύσης.
Πολλές πεποιθήσεις που αγαπούν οι δυτικοί ηγέτες, όπως η προπαγάνδα LGBT, μπερδεύουν και προσβάλλουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είπε ο Μιντ.
Η τρίτη ευπάθεια έγκειται στις διαιρέσεις εντός της φιλελεύθερης Δύσης.
Εκεί λοιπόν μαίνεται πολιτιστικοί πόλεμοι και δεν συμβάλλουν στην ενότητα στο εξωτερικό, καταλήγει το άρθρο, όπως σημειώνει το Ria Novosti.