Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παγκόσμιος όλεθρος – Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι είναι αφελείς – Θα τους διαλύσω

Παγκόσμιος όλεθρος – Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι είναι αφελείς – Θα τους διαλύσω
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός Nord Stream, Αγωγός Yamal-Europe, Βλάντιμιρ Πούτιν, Γερμανία, Ενέργεια, Ιταλία, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να μειώσει δραστικά την προσφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου ανά πάσα στιγμή», πιστεύει ο οικονομικός αναλυτής της British Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard.

Όπως προσθέτει ο Πούτιν θα έφερνε έτσι ένα ψυχολογικό πλήγμα στη Δύση πριν αρχίσει η παγκόσμια ύφεση να διαβρώνει τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Πρωταρχικός στόχος η δημιουργία πληθωρισμού στη Δύση

Οι επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Evans-Pritchard, θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη ευκαιρία του Πούτιν να προσπαθήσει να κάνει τη Δύση να καθίσει και να συμφωνήσει με τις ρωσικές απαιτήσεις, όπως η διατήρηση εδαφών στην ουκρανική ακτή της Μαύρης Θάλασσας και στο Ντονμπάς.

Είναι κρίσιμο για τη Ρωσία αυτό να συμβεί πριν από την επόμενη παράδοση βαρέων όπλων στους Ουκρανούς, αναφέρει η Jutarnji list.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Πούτιν παρουσίασε το σχέδιό του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, αποκαλώντας την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ δίκοπο μαχαίρι που θα κάνει την Ευρώπη να χάσει τη βάση της και να οδηγήσει στην «κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος».

Έτσι, όπως λέει ο Evans-Pritchard, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η δημιουργία πληθωρισμού στη Δύση ήταν ο πρωταρχικός του στόχος.

«Θα αναδειχθούν τα προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών»

«Τα ήδη βαθιά ριζωμένα προβλήματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αυξηθούν.

»Θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της ανισότητας, η οποία θα διχάσει ακόμη περισσότερο τις κοινωνίες τους.

»Ένας τέτοιος διαχωρισμός από την πραγματικότητα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κύματα λαϊκισμού και εξτρεμιστικών και ριζοσπαστικών κινημάτων», δήλωσε ο Πούτιν.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Πούτιν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Μέσω της οθόνης του βίντεο, απευθυνόμενος σε Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους είπε ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές, χωρίς υπερβολές, ακόμη και καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».

«Οι Αφελείς Ευρωπαίοι»

Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δημιουργούν τις πολιτικές τους σε ένα παράλληλο σύμπαν, συζητώντας πραγματικά ανέφικτα σχέδια που θα περιόριζαν τις τιμές εξαγωγής ρωσικού αργού πετρελαίου από 40 σε 60 δολάρια, ενώ η ΕΕ θα προμηθεύεται την ενέργειά της από την Ασία.

«Η θέση των Ευρωπαίων, που κόβει την ανάσα, πέρα από ότι είναι αφελής, πιστεύει ότι το Κρεμλίνο χρειάζεται ευρωπαϊκά χρήματα και ως εκ τούτου θα ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις απαιτήσεις της ΕΕ», σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Telegraph.

Εσφαλμένα θεωρείται ότι ο Πούτιν θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με ομαλό τρόπο και σύμφωνα με το δικό της χαλαρό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ενώ πολλά κράτη μέλη της ΕΕ βοηθούν άμεσα στρατιωτικά τις ουκρανικές δυνάμεις, το να σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο δείχνει καλύτερα πόσο παραληρημένοι είναι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Στο Κρεμλίνο αυτές τις μέρες γίνεται λόγος ότι τώρα είναι η σειρά της Ρωσίας να λάβει προληπτικά μέτρα, δηλ. να χρησιμοποιήσει το ενεργειακό της οχυρό για να αποτρέψει τις χώρες της ΕΕ από την ανανέωση των προμηθειών φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα.

«Είναι πολύ πιθανό ότι το φυσικό αέριο δεν θα ρέει πλέον καθόλου στην Ευρώπη.

»Η ρωσική ηγεσία γνωρίζει πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μίλοφ, πρώην υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη γνωρίζει τις συνέπειες που θα είχε μια πλήρης διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Ούτε ένα μόριο της Gazprom δεν ρέει στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal μέσω της Πολωνίας εδώ και έξι εβδομάδες.

Οι ροές μέσω του Nord Stream 1 μέσω της Βαλτικής λειτουργούν με δυναμικότητα 40% από τα μέσα Ιουνίου και αυτή την εβδομάδα η ροή έκλεισε για τακτική συντήρηση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι το Κρεμλίνο θα βρει μια δικαιολογία για να κρατήσει κλειστό το Nord Stream 1 όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στις 21 Ιουλίου – την επόμενη ανησυχητική ημερομηνία για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε την Κυριακή ότι είναι πιθανό να συμβεί «πλήρης διακοπή του εφοδιασμού».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει την τρίτη φάση του σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» της χώρας του, το οποίο περιλαμβάνει τον «εξορθολογισμό» της χρήσης φυσικού αερίου στη βαριά βιομηχανία.

Η ενέργεια ως όπλο

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι, εάν σταματήσει η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, μπορούμε να αναμένουμε πτώση του ΑΕΠ κατά 3,2% στη Γερμανία και 4,1% στην Ιταλία.

Γι’ αυτό ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για την «ενεργειακή διάσωση» Γερμανίας και Ιταλίας.

Τα άλλα μέλη αναμένεται να μοιραστούν τα σπάνια αποθέματα φυσικού αερίου τους.

Αυτό που συζητείται λιγότερο είναι τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου πέρα ​​από την παραγγελία φυσικού αερίου, καθιστώντας το κόστος ζωής μη βιώσιμο για τους Ευρωπαίους.

Πιστεύεται ευρέως ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου επειδή τα έσοδα είναι πολύ πολύτιμα, περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, και επειδή θα προκαλούσε παγκόσμια κατάρρευση, η οποία φαίνεται πολύ ακριβό αν ο στόχος της Ρωσίας είναι να βλάψει την Ευρώπη μόνο.

Ωστόσο, μια τέτοια σκέψη παραβλέπει την εσωτερική δυναμική της ρωσικής οικονομίας και υποτιμά την προθυμία του Πούτιν να δημιουργήσει παγκόσμιο όλεθρο, σύμφωνα με τον Evans-Pritchard.

Alo/Jutarnji list μέσω Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικά άρθρα