Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πλουτίζει η Ρωσία μετά τις κυρώσεις της Δύσης: Πλεόνασμα ρεκόρ 20ετίας στο εξωτερικό ισοζύγιο

Πλουτίζει η Ρωσία μετά τις κυρώσεις της Δύσης: Πλεόνασμα ρεκόρ 20ετίας στο εξωτερικό ισοζύγιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πρωτογενές Πλεόνασμα, Ρωσία,

Οι κυρώσεις των Ευρωπαίων στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία αποδείχθηκαν «χρυσός» για τον Πούτιν, καθώς οι εξαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν κατακόρυφα το Β’ τρίμηνο του 2022 και η χώρα κατέγραψε πλεόνασμα-ρεκόρ 20ετίας στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Σθγκεκριμένα στο επίπεδο-ρεκόρ των 70,1 δισ. δολαρίων αυξήθηκε το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς η εκτίναξη των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το πλεόνασμα της Ρωσίας ήταν το μεγαλύτερο τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και επιβεβαιώνονται από πηγές στο εξωτερικό, όπου δεν συνδέονται με την Μόσχα.

Για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το πλεόνασμα έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Οι εξαγωγές ήταν 153,1 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς μειωμένες από 166,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης, στα 72,3 δισ. δολάρια από 88,7 δισ. δολάρια, λόγω των κυρώσεων και συνέβαλαν στην μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος, το οποίο έχει αναδειχθεί ως βασικό οικονομικό σωσίβιο για το Κρεμλίνο καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να το απομονώσουν.

Έτσι, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα διευρύνθηκε τον Ιούνιο σε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια από 14 δισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζονταν τον Μάιο.

Παρόλα αυτά, ο οικονομολόγος με έδρα το Λονδίνο, Σκοτ Τζόνσον που ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν στην οικονομία της Ρωσίας, δήλωσε ότι «ένα αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα λέει πολλά για το τι πάει καλά για τη Ρωσία, από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έως τη διαρκή ζήτηση από πολλούς εξαγωγικούς εταίρους.

»Αλλά την ίδια ώρα, είναι επίσης ένα σύμπτωμα δυσφορίας με την βουτιά στις εισαγωγές να σπέρνει αναστάτωση σε ολόκληρη την οικονομία».

Σχετικά άρθρα