Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανικός Τύπος: Ο αγωγός Nord Stream 1 και το «τρικ» με την τουρμπίνα

Γερμανικός Τύπος: Ο αγωγός Nord Stream 1 και το «τρικ» με την τουρμπίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Αγωγός Nord Stream, Γερμανία, Ενέργεια, Καναδάς, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Η αγωνία και ο εκνευρισμός για το εάν η Μόσχα θα κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα φυσικού αερίου σε σχόλια και ρεπορτάζ στο γερμανικό Τύπο. Πρόσχημα οι εργασίες συντήρησης;

«Φόβος για το λυκόφως του φυσικού αερίου».

Ο τίτλος που επιλέγει το Spiegel για να περιγράψει το ενδεχόμενο να «στεγνώσει» η Γερμανία το φθινόπωρο από φυσικό αέριο είναι ενδεικτικός του εκνευρισμού που επικρατεί στην πολιτική και στην οικονομία.

«Από σήμερα δεν τρέχει πια φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω έργων συντήρησης.

»Αλλά ο φόβος ότι δεν θα ξαναρχίσει η ροή είναι μεγάλος» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και δημοσιεύματα σε άλλες εφημερίδες αλλά και διαδικτυακά άρθρα.

«Ξεκινά ο χειμώνας φέτος από τις 11 Ιουλίου;» διερωτάται σκωπτικά ο αρθρογράφος της Tagesschau.

«Θα κάνει κρύο από σήμερα Δευτέρα στα γερμανικά διαμερίσματα;».

«Λίγο ή πολύ λάθος επιλογές»

O γερμανικός Τύπος παραχωρεί ευρεία δημοσιότητα και στην απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά, παρά το καθεστώς εμπάργκο, να δώσει άδεια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή» στην κατασκευάστρια Siemens του Καναδά να παραδώσει μέσω Γερμανίας μια επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου, που χρειάζεται η Ρωσία για να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό.

Το ρωσικό επιχείρημα για τη μείωση των ροών ήδη από τον Ιούνιο ήταν ότι όταν παραδοθεί η τουρμπίνα, θα αποκατασταθεί και η λειτουργία, κάτι που όμως αμφισβητείται.

Σύμφωνα με την Handelsblatt «την εξαίρεση από τις κυρώσεις δικαιολόγησε ο αρμόδιος Καναδός υπουργός μεταξύ άλλων με το επιχείρημα ότι με την ενεργειακή του πολιτική ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να διχάσει τους εταίρους».

Ο αρθρογράφος του Spiegel σημειώνει: «Σε περίπτωση που η ρωσική δικαιολογία με την τουρμπίνα είναι προσχηματική, θα φανεί πολύ σύντομα με την απόφαση του Καναδά να κάνει μια εξαίρεση στις ρωσικές κυρώσεις για να επιτραπούν οι προμήθειες και πάλι».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κρίνει ως ορθή την καναδική απόφαση.

«Ανάμεσα στις επιλογές δράσης της κυβέρνησης ισχύει ήδη από τώρα αυτό που περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε περίπτωση πλήρους διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου» σημειώνει.

«Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές, αλλά λίγο ή πολύ λάθος επιλογές.

»Η ιστορία της τουρμπίνας της Siemens για τον αγωγό με τη συντήρησή της στον Καναδά το δείχνει εύστοχα.

»Στην πραγματικότητα βέβαια στέλνεται λάθος μήνυμα προς τη Μόσχα, όταν η γερμανική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να επιτύχει εξαίρεση των ρωσικών κυρώσεων του Καναδά για να επιτρέψει την παράδοση της τουρμπίνας.

»Όμως, δεδομένων των δυσκολιών της Γερμανίας σε περίπτωση ολοκληρωτικού κλεισίματος του αγωγού, η προσπάθεια να αφαιρεθεί από τη Μόσχα ένα πρόσχημα (για να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού) είναι ίσως η λιγότερο λανθασμένη επιλογή».

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα