Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Guardian αποκαλύπτει σκάνδαλο με την Uber – «Μπλεγμένος» ο Μακρόν και άλλοι ηγέτες

O Guardian αποκαλύπτει σκάνδαλο με την Uber – «Μπλεγμένος» ο Μακρόν και άλλοι ηγέτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Εμανουέλ Μακρόν, Σκάνδαλο, Ταξί (Όχημα Δημόσιας Μεταφοράς),

Μαζική διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων που δημοσιεύει ο Guardian έρχεται να αποκαλύψει πώς ο τεχνολογικός γίγαντας Uber παραβίασε νόμους, παρεμπόδισε τη Δικαιοσύνη και προσέγγισε ηγέτες, ανώτατους αξιωματούχους, δισεκατομμυριούχους, ολιγάρχες και βαρόνους των μέσων ενημέρωσης, στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης λόμπινγκ ενόσω προωθούσε επιθετικά την παγκόσμια επέκτασή του.

Τα αρχεία, που διέρρευσαν στην βρετανική εφημερίδα και ήλθαν στην κατοχή της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, φέρνουν στο φως κρυφή στήριξη της Uber από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και από την πρώην κοινοτική επίτροπο Νέλι Κρόες.

Ενώ οι Γάλλοι οδηγοί ταξί διοργάνωσαν μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της Uber, ο κ. Μακρόν είχε σχέσει με το αμφιλεγόμενο αφεντικό της Uber Travis Kalanick και του υποσχέθηκε ότι θα μεταρρυθμίσει τους νόμους προς όφελος της εταιρείας.

Περισσότερα από 124.000 έγγραφα, τα επονομαζόμενα Uber Files, αποκαλύπτουν ηθικά αμφισβητήσιμες πρακτικές της εταιρείας «καθ’ οδόν» προς τη μετατροπή της σε παγκόσμιο επιχειρηματικό κολοσσό, κατά τον Guardian.

Στο φως έρχεται μία μεγάλη μυστική επιχείρηση λόμπινγκ-«κορυφής», με τα αρχεία να αποκαλύπτουν προσπάθειες προσέγγισης, μεταξύ άλλων, των Τζο Μπάιντεν, Όλαφ Σολτς και Τζορτζ Όζμπορν.

Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας διέταξε προσωπικά να διαγραφούν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία για να εμποδίσει τις Αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα κατά τη διάρκεια αστυνομικών ερευνών.

Η διαρροή εγγράφων εκτείνεται σε περίοδο πέντε ετών από το 2013 έως το 2017, όταν η Uber διοικούνταν από τον συνιδρυτή της Τράβις Κάλανικ, ο οποίος επιχείρησε να εισάγει διεθνώς τις υπηρεσίες ταξί διαταράσσοντας τον ευρωπαϊκό κλάδο ταξί.

Εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων διεθνώς, τα στοιχεία δείχνουν πως η Uber επιχείρησε να προσελκύσει στήριξη «φλερτάροντας» διακριτικά με πρωθυπουργούς, προέδρους, δισεκατομμυριούχους, ολιγάρχες και βαρόνους των μέσων ενημέρωσης.

Στα αρχεία περιλαμβάνονται 83.000 email και μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και άλλα 1.000 έγγραφα που αφορούν σε συνομιλίες.

Κατά τον Guardian, τα μηνύματα που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι τα στελέχη της Uber δεν έτρεφαν αυταπάτες για το γεγονός ότι παραβιάζονταν νόμοι εκ μέρους της εταιρείας, με ένα στέλεχος να αστειεύεται ότι έγιναν «πειρατές» και ένα άλλο να παραδέχεται: «Είμαστε παράνομοι».

Σχετικά άρθρα