Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιαπωνία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σίνζο Άμπε μετά από απόπειρα δολοφονίας του

Ιαπωνία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σίνζο Άμπε μετά από απόπειρα δολοφονίας του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απόπειρα Ανθρωποκτονίας, Ιαπωνία, Σίνζο Άμπε,

Σε σοβαρή κατάσταση είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στη Νάρα, στη δυτική Ιαπωνία.

Ο Άμπε εκφωνούσε ομιλία ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας μεθαύριο Κυριακή όταν δέχθηκε τα πυρά.

Σε δηλώσεις του μετά την επίθεση, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ανέφερε ότι ο Σίνζο Άμπε είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, λαμβάνει μετάγγιση αίματος.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο μικρότερος αδερφός του Σίνζο Άμπε, Νόμπουο Κίσι, λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός λαμβάνει αυτή τη στιγμή μετάγγιση αίματος στο νοσοκομείο και ότι γίνονται προσπάθειες να σωθεί η ζωή του.

Νωρίτερα πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική στην περιοχή, ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής, μετέδωσε το NHK, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών Αρχών όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από ιατροδικαστικό.

«Αυτή τη στιγμή οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν.

»Ελπίζω και προσεύχομαι ότι ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε θα επιβιώσει από αυτό», είπε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την επίθεση ως «ειδεχθή πράξη», «βάρβαρη και κακόβουλη».

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα πιο σκληρά λόγια για να καταδικάσω αυτήν την πράξη», είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος όμως να σχολιάσει τον πολιτικό αντίκτυπο της επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Κισίντα ήταν εμφανώς ταραγμένος και αναστατωμένος.

Συνελήφθη ένας ύποπτος- Δεν είναι γνωστό το κίνητρο

Μετά την επίθεση, ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης τέθηκε υπό κράτηση αμέσως.

Πρόκειται για 42χρονο κάτοικο της Νάρα και πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού που χρησιμοποίησε χειροποίητο τουφέκι.

Σύμφωνα με το NHK, πολλά εξαρτώνται από το πώς κατασκευάστηκε το αυτοσχέδιο όπλο, εάν χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες και τι συνέβη στο βλήμα καθώς χτύπησε τον Άμπε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του Άμπε, ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, που κατονομάστηκε από την Αστυνομία — ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι.

Πάντως και ο Κισίντα είπε ότι δεν είναι ξακάθαροι οι λόγοι της επίθεσης. Περιέγραψε επίσης τις επερχόμενες εκλογές ως «το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας» και σημείωσε ότι η επίθεση «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα των επερχόμενων εκλογών, αλλά πρόσθεσε ότι ζητά από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να επιστρέψουν στο Τόκιο, για να συζητήσουν το περιστατικό και τυχόν λήψη μέτρων.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα ελεγχθεί εάν τα μέτρα ασφαλείας ήταν επαρκή.

Σχετικά άρθρα