Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκος πρέσβης στην Αλβανία: Τούρκοι και Αλβανοί είμαστε αδέλφια

Τούρκος πρέσβης στην Αλβανία: Τούρκοι και Αλβανοί είμαστε αδέλφια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Διπλωματικό Σώμα, Τουρκία,

Η αλβανόγλωσση ιστοσελίδα του τουρκικού Πρακτορείου Anadolu αναφέρει ότι με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων του Προγράμματος Υποτροφιών της Τουρκίας, το προεδρείο των «Τούρκων Εξωτερικού και των Φιλικών Κοινοτήτων ΥΤΒ», οργάνωσε συνάντηση με Αλβανούς φοιτητές που αποφοίτησαν στην Τουρκία, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι τουρκικών Ιδρυμάτων.

Η συνάντηση έγινε σε αίθουσα ξενοδοχείου στα Τίρανα και παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Τουρκίας Tayar Kagan Atay, ο Πρόεδρος του YTB, Abdullah Eren, ο επικεφαλής του «Συλλόγου Αλβανών Απόφοιτων στην Τουρκία TUMED», Egert Haxhiu, μέλη του Συλλόγου κ.ά.

Ο Τούρκος πρέσβης στην ομιλία του ανέφερε ότι «είναι καλό και πρέπει να εκτιμούμε το γεγονός ότι προσφέρονται δυνατότητες από τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ξένους φοιτητές.

»Οι απόφοιτοι είναι πρέσβεις επί τιμή.

»Εσείς μιλάτε και συζητάτε στην αδελφή αλβανική κοινωνία για την Τουρκία, διορθώνετε προκαταλήψεις εάν υπάρχουν, έχει σημασία να τους εξηγήσετε, γι’ αυτό εγώ σας βλέπω ως συναδέλφους.

»Οι πόρτες της πρεσβείας είναι πάντα ανοικτές για σας.

»Είμαστε δύο μεγάλα αδελφικά έθνη, που πορεύτηκαν από κοινού επί αιώνες, ήμασταν αδέλφια και αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες από κοινού ανά τους αιώνες.

»Γι’ αυτό είμαστε εδώ, να οικοδομήσουμε από κοινού το μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΥΤΒ σημείωσε ότι οι υποτροφίες από το ΥΤΒ για σπουδές στην Τουρκία χορηγούνται από το 2012, παλαιότερα προϋπήρχε από το 1992 το «Μεγάλο Πρόγραμμα Υποτροφιών στην Τουρκία»:

«Εμείς θέλουμε οι απόφοιτοι, να πάρουν καλές θέσεις στην πολιτική, στη διοίκηση, στον επιχειρηματικό κόσμο, στα πανεπιστήμια», προσθέτοντας ότι αυτό βοηθά στην προώθηση των διμερών σχέσεων.

Υπογράμμισε, επίσης ότι η Αλβανία αποτελεί για την Τουρκία μία από τις σημαντικότερες χώρες στα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος του TUMED, ανέφερε ότι ο Σύλλογος προσπαθεί να συσφίγξει τους δεσμούς μεταξύ εκείνων που αποφοίτησαν στην Τουρκία, ευχαρίστησε τον τουρκικό λαό, τον Τούρκο πρέσβη, την ΤΙΚΑ, το τουρκικό Ίδρυμα Maarif, το τουρκικό Ινστιτούτο «Yunus Emre» και το ΥΤΒ για τη χορήγηση υποτροφιών για σπουδές στην Τουρκία.

Σχετικά άρθρα