Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα αιτήματα της Τουρκίας σε Σουηδία και Φινλανδία να της παραδώσουν πολιτικούς πρόσφυγες

Νέα αιτήματα της Τουρκίας σε Σουηδία και Φινλανδία να της παραδώσουν πολιτικούς πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κουρδιστάν, Κούρδοι, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία,

Η Τουρκία έστειλε την Τετάρτη νέα αιτήματα προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκδώσουν άτομα που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, μετά την συμφωνία για τις προσπάθειες ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η Τουρκία είχε αντιταχθεί στις προσπάθειες της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με την Άγκυρα να κατηγορεί τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν Κούρδους μαχητές και άλλους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, καθώς και για εμπάργκο όπλων και αιτήματα έκδοσης που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία βάσει της οποίας η Άγκυρα αίρει το βέτο της, ενώ οι υποψήφιες χώρες δεσμεύονται να μην υποστηρίξουν τις κουρδικές ένοπλες ομάδες PKK και YPG ή το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το δίκτυο Γκιουλέν ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση με το ακρωνύμιο FETO.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συγκροτήθηκε μια επιτροπή παρακολούθησης», δήλωσε ο Μποζντάγ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο HaberGlobal.

Στο κείμενο που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα, η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να «εξετάσουν τα εκκρεμή αιτήματα (της Τουρκίας) για απέλαση ή έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία, με ταχύ τρόπο και διεξοδικά… σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Περί Εκδόσεως».

«Συνεπώς, σήμερα ανανεώσαμε ορισμένα αιτήματα που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν και τους υπενθυμίσαμε κάποια αιτήματα τα οποία δεν είχαν λάβει απάντηση», είπε ο Μποζντάγ.

Σχετικά άρθρα