Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στη Δαμασκό – «Κατανοεί» μία τουρκική «ειδική επιχείρηση» με στόχο τους Κούρδους στη Συρία

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στη Δαμασκό – «Κατανοεί» μία τουρκική «ειδική επιχείρηση» με στόχο τους Κούρδους στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν,

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ταξίδεψε το Σάββατο στη Δαμασκό για, όπως είπε, μια αποστολή να κατευνάσει τις εντάσεις, αφού η Τουρκία απείλησε να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι η επίσκεψή του «έχει στόχο στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μεταξύ Συρίας και Τουρκίας», σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ιράν είναι σημαντικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια σειρά από επιθέσεις στη Συρία από το 2016 με στόχο Κούρδους πολιτοφύλακες καθώς και δυνάμεις πιστές στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι ήθελε να ενθαρρύνει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους χτίζοντας τους σπίτια και υποδομές στην πατρίδα τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερντογάν είπε ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία.

Στόχος του Ερντογάν είναι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες αποτελούν την κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Το ταξίδι του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στη Συρία έρχεται πέντε ημέρες μετά την επίσκεψη του στην Τουρκία.

«Μετά την επίσκεψή μου στην Τουρκία… είναι απαραίτητο να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τις συριακές Αρχές», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν το Σάββατο σύμφωνα με το IRNA.

Τη Δευτέρα, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι κατανοεί την ανάγκη για μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

«Κατανοούμε πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κατανοούμε ότι… ίσως χρειαστεί μια ειδική επιχείρηση», είπε, προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν πλήρως και μόνιμα».

Σχετικά άρθρα