Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πεντάγωνο, Τουρκία,

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο F-16», δήλωσε την Τετάρτη η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας Σελέστ Βαλάντερ.

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ…

»Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Βαλάντερ έρχονται μία μέρα μετά την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών.

Είναι προφανές ότι ο συμβιβασμός ήρθε με πίεση από τον Τζο Μπάιντεν, με τους Αμερικανούς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους.

Υποστηρίζουν δε ότι οι ίδιοι δεν υποσχέθηκαν τίποτα στην Τουρκία για να πει το «ναι».

«Δεν υπήρξαν αμερικανικές παραχωρήσεις, ούτε η Τουρκία συνέδεσε την υπόθεση με το επίμονο αίτημά της για αγορά F-16» δήλωσε στο Bloomberg αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το αν όντως ισχύει αυτό, θα το δείξει ο χρόνος.

Μία πρώτη γεύση θα λάβουμε ήδη από σήμερα μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στις χθεσινές του δηλώσεις άλλωστε, πριν την αναχώρησή του για τη Μαδρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν θα συζητήσει τη στάση της Ουάσιγκτον στο αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 περνάει μέσα από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος αρνείται τα τουρκικά αιτήματα για F-16.

Σχετικά άρθρα