Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Λύσσαξαν» οι Τούρκοι: Ντροπή για την Ευρώπη η σιωπή για την στρατικοποίηση νησιών

«Λύσσαξαν» οι Τούρκοι: Ντροπή για την Ευρώπη η σιωπή για την στρατικοποίηση νησιών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Αμόκ έχουν πάθει οι Τούρκοι από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ, και οι οποίες στέλνουν ξεκάθαρο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τον σεβασμό της κυριαρχίας τρων κρατών-μελών της.

«Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

»Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωσή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας περιλαμβάνονται τα εξής:

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας.

»Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο στο πλαίσιο της Τουρκίας.

»Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

»Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

»Οι αποφάσεις αυτές βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα, που δεν συμβάλλουν στην επίλυση των ζητημάτων.

»Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης.

»Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία της Τουρκίας με τη χώρα μας στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

»Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, στη Σύνοδο Κορυφής, χαιρετίζεται το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας και η Γεωργία έλαβε προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

»Ωστόσο, είναι περίεργο το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

»Θεωρείται ότι η χορήγηση του καθεστώτος υποψηφιότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το συντομότερο δυνατό θα ωφελήσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή γεωγραφία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων.

»Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με βάση την αξία».

Σχετικά άρθρα