Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελπίδες ότι ο Διεθνής Συνασπισμός επέστρεψε στην Κομπάνι – Οι Αμερικανοί είχαν αποχωρήσει επί Τραμπ

Ελπίδες ότι ο Διεθνής Συνασπισμός επέστρεψε στην Κομπάνι – Οι Αμερικανοί είχαν αποχωρήσει επί Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF),

Η επιστροφή του Διεθνούς Συνασπισμού στην περιοχή της μαρτυρικής Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, για δεύτερη φορά μετά την αποχώρησή του από αυτήν τον Οκτώβριο του 2019, επί Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί πηγή ανακούφισης και υποδοχής από τους κατοίκους της Κομπάνι και της υπαίθρου της.

Ο Διεθνής Συνασπισμός στάθμευε στα κτίρια της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας «Lafarge» (κεντρική φωτογραφία) κοντά στην Κομπάνι.

Ήταν η κύρια βάση του Συνασπισμού στη Συρία, αλλά αποχώρησε κατά την τουρκική εισβολή [επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης»] στις πόλεις Σέρε Κανίγιε (Ρας αλ Αΐν) και Τελ Αμπιάντ τον Οκτώβριο του 2019.

Την Τετάρτη, δύο ελικόπτερα του Διεθνούς Συνασπισμού προσγειώθηκαν στις εννέα το βράδυ στην εταιρεία «Lafarge».

Για ένα μήνα, στα περίχωρα των κτιρίων της εταιρείας σημειώθηκαν αξιοσημείωτες κινήσεις από τον Διεθνή Συνασπισμό και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κάτι που κάνει τους ντόπιους να πιστεύουν ότι εργάζονται για τη δημιουργία μιας αεροπορικής στρατιωτικής βάσης.

Μετά την αποχώρηση του Διεθνούς Συνασπισμού το 2019, οι ρωσικές δυνάμεις και η συριακή κυβέρνηση εισήλθαν στις περιοχές της Κομπάνι, της Μανμπίτζ, της επαρχίας της Τελ Αμπιάντ και της Ρας αλ Αΐν, σε συντονισμό με τις SDF για να σταματήσουν την τουρκική εισβολή «Πηγή Ειρήνης».

Οι ρωσικές δυνάμεις στάθμευσαν στις περισσότερες προηγούμενες στρατιωτικές βάσεις και θέσεις των δυνάμεων του Συνασπισμού, τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιμετώπισαν τότε ως ρωσική κατάληψη αμερικανικών βάσεων.

Ωστόσο, η βάση του Διεθνούς Συνασπισμού στα κτίρια της «Lafarge» παρέμεινε υπό τον έλεγχο των SDF.

Η απόσυρση του Διεθνούς Συνασπισμού τον Οκτώβριο του 2019 από τις βάσεις του στην Κομπάνι και στη Σέρε Κανίγιε, ήταν σοκ για τους κατοίκους της περιοχής.

Άνοιξε το δρόμο για τις τουρκικές δυνάμεις και τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ισλαμιστικές φατρίες της αντιπολίτευσης του φιλοτουρικού μισθοφορικού Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) να καταλάβουν τις πόλεις Σέρε Κανίγιε και Τελ Αμπιάντ, γεγονός που προκάλεσε τον εκτοπισμό σχεδόν 300.000 ανθρώπων, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ελικόπτερα του Συνασπισμού επιστρέφουν για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους (ISiS) στα τουρκοκρατούμενα εδάφη της βόρειας Συρίας.

Η πρώτη επιχείρηση είχε στόχο τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), Αμπντουλάχ Καραντάς, στην Ιντλίμπ, ενώ η δεύτερη είχε στόχο τον Χάνι Άχμεντ αλ Κούρντι, τον βαλή (κυβερνήτη) της Ράκα στην Τζαραμπλούς.

Οιι κάτοικοι ήταν χαρούμενοι τις νύχτες της δεύτερης και της τρίτης του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν 6 ελικόπτερα του Διεθνούς Συνασπισμού προσγειώθηκαν στη βάση «Lafarge» νότια του Κομπάνι, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση.

Οι κάτοικοι πίστευαν ότι ο Συνασπισμός άρχισε να επιστρέφει στις βάσεις του στις περιοχές τους.

Στη συνέντευξή του στο North Press, ο κάτοικος της περιοχής Αμπντουλραχίμ Άχμεντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χρήση της «Lafarge» από τον Διεθνή Συνασπισμό, η οποία απέχει μόνο εκατοντάδες μέτρα από το σπίτι του, για να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά του ISIS.

Αυτή η χρήση έρχεται παράλληλα με τις τουρκικές απειλές για έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 23 Μαΐου ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να ολοκληρώσει μια «ζώνη ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Διεθνής Συνασπισμός ανακοίνωσε την επιτυχία μιας επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός εξέχοντος ηγέτη του ISIS στην τουρκοκρατούμενη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, στη βόρεια Συρία

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν τον ύποπτο ως τον Χάνι Αχμέντ αλ Κούρντι, για τον οποίο είπαν ότι ήταν επίσης γνωστός ως ο βαλής της Ράκα, ανέφερε η εφημερίδα Washington Post.

Μια ολονύκτια επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στη βορειοδυτική Συρία οδήγησε στον θάνατο του κορυφαίου ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 23 Φεβρουαρίου.

Την 1η Ιουνίου, ο Μαχμούντ Κομπάνι, ηγέτης στο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Κομπάνι, που συνδέεται με τις SDF, είπε στο North Press ότι έχουν μόνιμο συντονισμό με τις δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού για να επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την Τουρκία.

Μετά την τουρκική εισβολή με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» στις πόλεις Ρας αλ Αΐν και Τελ Αμπιάντ τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη ρωσική και την αμερικανική πλευρά.

Σχετικά άρθρα