Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπέκυψε η Σουηδία στις πιέσεις του φιλότουρκου Στόλτενμπεργκ και του σουλτάνου Ερντογάν

Υπέκυψε η Σουηδία στις πιέσεις του φιλότουρκου Στόλτενμπεργκ και του σουλτάνου Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενς Στόλτενμπεργκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία,

Υπέκυψε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον στις πιέσεις του φιλότουρκου Στόλτενμπεργκ και του σουλτάνου Ερντογάν, για βάλει τη χώρα της στο ΝΑΤΟ.

Έτσι η Σουηδία θα αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, καθώς και το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων, όπως ακριβώς απαιτεί ο Ερντογάν εκβιάζοντας με βέτο και έχει ως ένθερμο υποστηρικτή του τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την επομένη της επίσκεψής του στη Φινλανδία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη στη Σουηδία από όπου και επανέλαβε ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ «το ταχύτερο δυνατόν».

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά το μελλοντικό καθεστώς της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε και πάλι να δείξει τα φιλοτουρκικά του αισθήματα και να δηλώσει ότι η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο-κλειδί για το ΝΑΤΟ, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ έκανε αναφορά και στην υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να θυμόμαστε και να κατανοήσουμε πως κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, χρησιμοποιώντας την προτιμώμενη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονομασία της χώρας, Türkiye -που προφέρεται «τουρ-κι-γιε».

Διαβάστε σχετικά: Θράσος! Η Τουρκία της Αλ Κάιντα, της Χαμάς και του ISIS εγκαλεί Ελλάδα, Φινλανδία και Σουηδία για ανοχή σε «τρομοκράτες»

Βέβαια ο προκλητικά απαράδεκτος γγ του ΝΑΤΟ κάνει ότι δεν βλέπει τις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου, της Συρίας και όποιων άλλων κάθε φορά θεωρεί εχθρούς του.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον που υπέκυψε στους εκβιασμούς Στόλτενμπεργκ και Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα της έχει ήδη προχωρήσει σε τροποποιήσεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η οποία και πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω.

«Από την 1η Ιουλίου θα έχουμε ακόμη αυστηρότερη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

»Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο αυστηρά αντιμετωπίζει η Σουηδία την τρομοκρατία και για το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στη μάχη εναντίον της» ανέφερε.

Και όπως είναι φυσικό με την στήριξη του Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν αποθρασύνεται και εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει χρήση του τουρκικού βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι «όροι» που θέτει με κεντρικό άξονα την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Με τον όρο τρομοκρατία η Τουρκία χαρακτηρίζει τη δράση των Κούρδων ανταρτών στο έδαφός της και τις γειτονικές της χώρες, Ιράκ και Συρία, καθώς και τους οπαδούς του κινήματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

Κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φιλανδία επειδή προσφέρουν πολιτικό άσυλο και καταφύγιο σε μέλη των προσκείμενων στα κινήματα αυτά οργανώσεων, καθώς και σε διανοούμενους πολιτικούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Τουρκία.

Και οι σκανδιναβικές αυτές χώρες τώρα υποκύπτουν ντροπιαστικά στις πιέσεις του. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί ανέμελη την κατάσταση…

Σχετικά άρθρα