Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία μετέφερε δεκάδες χιλιάδες τόνους κλεμμένου ουκρανικού σιταριού στη Συρία

Η Ρωσία μετέφερε δεκάδες χιλιάδες τόνους κλεμμένου ουκρανικού σιταριού στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επισιτιστική Ασφάλεια, Λαττάκεια (Λαοδίκεια), Ουκρανία, Ρωσία, Σιτάρι, Συρία,

Ένα ρωσικό πλοίο που μετέφερε δεκάδες χιλιάδες τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών έφτασε στη Συρία τέλη Μαΐου, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.

Οι δορυφορικές εικόνες από την εταιρεία Maxar Technologies με έδρα τις ΗΠΑ, δείχνουν το ρωσικό πλοίο –με το όνομα «Matros Pozynich»– στο συριακό λιμάνι της Λαοδίκειας στις 27 Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, αυτό το πλοίο είναι ένα από τα τρία πλοία που φόρτωναν σιτηρά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες.

Μετά τη φόρτωση των σιτηρών, το «Matros Pozynich» φέρεται να ταξίδεψε μέσω του στενού του Βοσπόρου και κατά μήκος της νότιας ακτής της Τουρκίας πριν φτάσει στη Λαοδίκεια, ενώ μετέφερε περίπου 30.000 τόνους σιτηρών που φέρεται να είχαν κλαπεί από την Ουκρανία.

Αυτό το ταξίδι ήταν, σύμφωνα με το CNN, το δεύτερο του πλοίου στη Συρία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της κατοχής μεγάλου μέρους των ανατολικών και νότιων εδαφών της χώρας, οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρθηκαν ότι εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο συγκομιδής της περιοχής καταλαμβάνοντας σιτηρά –περίπου 400.000 τόνους, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση– από αγροκτήματα και σιλό προς εξαγωγή εκτός της χώρας.

Εάν το ρωσικό πλοίο μετέφερε πράγματι τα σιτηρά στη Συρία και τα ξεφόρτωσε εκεί, δεν θα προκαλούσε έκπληξη λόγω της παροχής προμηθειών από τη Μόσχα, όπως σιτάρι στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ όλα αυτά τα χρόνια.

Η μεταφορά κλεμμένων σιτηρών, ωστόσο, έρχεται εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης –ειδικά στις παγκόσμιες ελλείψεις σιταριού– με τις οποίες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Τέτοιες ελλείψεις, που προκλήθηκαν την πανδημία της Covid-19 και το κλείσιμο των αλυσίδων εφοδιασμού, έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – δύο χωρών που μαζί παρέχουν περίπου το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού.

Σχετικά άρθρα