Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δείτε τον αμύθητο θησαυρό του «Σαν Χοσέ» – 200 τόνοι χρυσού, ασημιού και σμαραγδιών (βίντεο)

Δείτε τον αμύθητο θησαυρό του «Σαν Χοσέ» – 200 τόνοι χρυσού, ασημιού και σμαραγδιών (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχαιολογία, Βίντεο, Θησαυρός, Ισπανία, Κολομβία, Ναυάγια, Χρυσός,

Ο στρατός της Κολομβίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ανέκδοτες εικόνες του θρυλικού γαλιονιού «Σαν Χοσέ», ενός από τα μεγαλύτερα πλοία της ισπανικής αρμάδας, το οποίο βυθίστηκε πριν από τρεις αιώνες, μαζί με τον αμύθητο θησαυρό που μετέφερε, στα ανοιχτά των ακτών της χώρας.

Το Σαν Χοσέ ήταν τρικάταρτο και είχε 64 κανόνια. Καθελκύστηκε το 1698 και βυθίστηκε σε ναυμαχία στα ανοιχτά της Καρχηδόνας, στην Κολομβία, το 1708, ενώ ήταν φορτωμένο με χρυσό, ασήμι και σμαράγδια αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το βυθισμένο πλοίο εντοπίστηκε από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole (WHOI) τον Νοέμβριο του 2015.

Το Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να φτάσει σε βάθος 950 μέτρων και να παρατηρήσει από κοντά το ναυάγιο, χάρη κυρίως σε ένα τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος.

Από την επιχείρηση αυτή, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού, «επαληθεύτηκε ότι το γαλιόνι Σαν Χοσέ δεν έχει υποστεί καμία παρέμβαση λόγω ανθρώπινης δράσης», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Στις εικόνες διακρίνονται τα κανόνια του πλοίου, πορσελάνινα σκεύη, κεραμικά, γυάλινα μπουκάλια, αλλά και αντικείμενα που φαίνονται να είναι από χρυσό.

Ένα τμήμα της πλώρης είναι καλυμμένο από άλγη και κοχύλια ενώ σώζεται και ο ξύλινος σκελετός του σκαριού.

«Χάρη στον τεχνολογικό εξοπλισμό και τη δουλειά του Πολεμικού Ναυτικού της Κολομβίας καταφέραμε να δούμε εικόνες του Σαν Χοσέ, πρωτοφανούς ακρίβειας, διατηρώντας ανέπαφη και προστατεύοντας, ενόψει μιας ανέλκυσης σε μεταγενέστερο χρόνο, αυτήν την κληρονομιά της ανθρωπότητας», είπε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

Σύμφωνα με τις κολομβιανές Αρχές, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν άλλα δύο ναυάγια, σε κοντινή απόσταση.

Πρόκειται για ένα γαλιόνι της αποικιοκρατικής περιόδου και μια γολέτα του 18ου αιώνα.

Απομένουν να ερευνηθούν άλλες 13 ζώνες στα ανοιχτά της πόλης Καρταχένα όπου πιθανολογείται ότι υπάρχουν ναυάγια.

Το Σαν Χοσέ, που βυθίστηκε από τον βρετανικό στόλο στις 7 Ιουνίου 1708, περιέχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον 200 τόνους χρυσού, ασημιού και σμαραγδιών.

Στα τέλη του 2015, ενώ οι κυνηγοί θησαυρών αναζητούσαν επί δεκαετίες το ναυάγιο, ο τότε πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το ακριβές σημείο της βύθισης του πλοίου, χάρη κυρίως στα μοναδικά κανόνια του που είναι διακοσμημένα με ανάγλυφα δελφίνια.

Ο Σάντος παρουσίασε το ναυάγιο ως «τον πολυτιμότερο θησαυρό που έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας» και πρότεινε να χρηματοδοτηθεί η ανέλκυση με ένα μέρος του φορτίου.

Όμως ο διάδοχός του, ο Ιβάν Ντούκε, απέρριψε την ανάμιξη ιδιωτών στη διάσωση του θησαυρού, τον οποίο θέλει να κρατήσει για την Κολομβία.

Οι Αρχές έχουν ανακοινώσει επίσης ότι σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν με αυτόν ένα μελλοντικό «μουσείο των ναυαγισμένων πλοίων».

Η Ισπανία και οι ιθαγενείς της Βολιβίας εξακολουθούν να διεκδικούν το φορτίο του Σαν Χοσέ, το οποίο μετέφερε τον θησαυρό του Αντιβασιλέα του Περού.

Όμως η Κολομβία επιμένει πως ό,τι απέμεινε από το πλοίο και το πολύτιμο φορτίο είναι αποκλειστικά δική της ιδιοκτησία.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει χαρακτηρίσει την τοποθεσία του ναυαγίου ως κρατικό μυστικό.

Δείτε τα εντυπωσιακά βίντεο:

Σχετικά άρθρα