Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία ζητά από την Ουκρανία 25% έκπτωση στα σιτηρά για να τα «βγάλει» από τον αποκλεισμό

Η Τουρκία ζητά από την Ουκρανία 25% έκπτωση στα σιτηρά για να τα «βγάλει» από τον αποκλεισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επισιτιστική Ασφάλεια, Εύξεινος Πόντος, Μαύρη Θάλασσα, Ουκρανία, Ρωσία, Σιτάρι, Τουρκία,

Η Τουρκία επιδιώκει έκπτωση 25% στα ουκρανικά σιτηρά που θα μεταφερθούν από το λιμάνι της Οδησσού στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο μιας κοινής συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας, Κιέβου και Μόσχας, δήλωσαν ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα, γράφει το Capital.

Ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας Βαχίτ Κιριστζί είπε σε δημοσιογράφους το Σαββατοκύριακο ότι η Ουκρανία συνέχισε να εκφράζει τις ανησυχίες της για την αποναρκοθέτηση του λιμανιού -προκειμένου να μεταφέρει περίπου 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών– λόγω πιθανών επιθέσεων του ρωσικού ναυτικού στη συνέχεια.

«Ωστόσο η Ουκρανία συμφώνησε να μας δώσει έκπτωση 25% στα σιτηρά εάν προχωρήσει η συμφωνία», είπε ο Κιριστζί.

Ο τουρκικός στρατός προσφέρθηκε να αφαιρέσει τις νάρκες που είχε τοποθετήσει η Ουκρανία, καθώς και να φρουρήσει τα πλοία σιτηρών στα ανοιχτά της Οδησσού.

Το Anadolu, το τουρκικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί κέντρο ελέγχου στην Κωνσταντινούπολη για την επίβλεψη της επιχείρησης σιτηρών.

Ωστόσο, το Κίεβο συνεχίζει να είναι δύσπιστο ως προς τις ρωσικές προθέσεις.

Ένας ναυτικός αποκλεισμός από τη Μόσχα έχει διαταράξει ολόκληρη την αλυσίδα των εξαγωγών σιτηρών και έχει απειλήσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με τα Ηνωμένα Έθνη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, εξαρτώνται από τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμα: Ο Λαβρόφ στην Τουρκία για το πώς θα «βγει» το ουκρανικό σιτάρι στον Εύξεινο Πόντο

Σχετικά άρθρα