Η Ρωσία ως απάντηση στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση περιορίζει έως το τέλος του 2022 τις εξαγωγές ευγενών αερίων όπως το νέον, βασικό συστατικό για την παραγωγή μικροτσίπ, ώστε να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά, όπως τόνισε την Πέμπτη το ρωσικό Υπουργείο Εμπορίου.
Οι περιορισμοί των εξαγωγών της Ρωσίας θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την προσφορά στην παγκόσμια αγορά μικροτσίπ.
Η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ευγενών αερίων στον κόσμο μέχρι που ανέστειλε την παραγωγή στα εργοστάσιά της στη Μαριούπολη και στην Οδησσό τον Μάρτιο.
Οι εξαγωγές ευγενών αερίων, τα οποία η Ρωσία συνήθιζε να προμηθεύει στην Ιαπωνία και άλλες χώρες, θα επιτρέπονται μόνο με ειδική κρατική άδεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση στις 30 Μαΐου.
Η κίνηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία «να αναδιατάξουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν σπάσει και να δημιουργήσουμε νέες», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Βασίλι Σπακ στο Reuters.
Η Ρωσία καλύπτει το 30% της παγκόσμιας προσφοράς ευγενών αερίων, σύμφωνα με την εκτίμηση του ρωσικού Υπουργείου.
Η Ταϊβάν, ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπ στον κόσμο, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές της προς τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε την παραγωγική μας ικανότητα (ευγενών αερίων) στο εγγύς μέλλον.
»Πιστεύουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμά μας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, και αυτό θα μας δώσει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αν χρειαστεί να οικοδομήσουμε αμοιβαία επωφελείς διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας», τόνισε ο Σπακ.
Ευγενή αέρια
Τα ευγενή αέρια (επίσης γνωστά ως αδρανή ή σπάνια αέρια) γενικά είναι μια ομάδα χημικών στοιχείων, με πολύ παρόμοιες ιδιότητες:
Υπό συνηθισμένες συνθήκες (T = 25 °C, P = 1 atm) είναι (όλα) άοσμα και άχρωμα μονατομικά αέρια, με πολύ μικρή χημική δραστικότητα.
Τα έξι (6) φυσικά ευγενή αέρια είναι τα ακόλουθα:
Ήλιο (He).
Νέον (Ne).
Αργό (Ar).
Κρυπτό (Kr).
Ξένο (Xe).
Ραδόνιο (Rn), που είναι και ραδιενεργό.
Τα ευγενή αέρια έχουν πολλές σημαντικές εφαρμογές σε βιομηχανίες παραγωγής ειδών φωτισμού, συγκόλλησης και εξερεύνησης του διαστήματος.
Ένα αναπνεύσιμο μίγμα ηλίου – οξυγόνου (συμπιεσμένο σε φιάλες) χρησιμοποιείται συχνά από τους δύτες για καταδύσεις σε βάθη πάνω από 55 m για να αποφευχθεί η (διαφορετικά παρατηρούμενη) αζωταιμία, που είναι ακόμη και θανατηφόρα επίπτωση της εισπνοής συμπιεσμένου αζώτου, που θα προέρχονταν από τις πιο συνηθισμένες φιάλες συμπιεσμένου αέρα.
Επίσης, μετά την οδυνηρή διαπίστωση της επικινδυνότητας, λόγω αναφλεξιμότητας του υδρογόνου, το ήλιο το αντικατέστησε στο γέμισμα μπαλονιών, αεροστάτων και αερόπλοιων.