Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απειλή Λαβρόφ: Αν οι ΗΠΑ στείλουν πυραύλους στην Ουκρανία θα εμπλακούν στον πόλεμο

Απειλή Λαβρόφ: Αν οι ΗΠΑ στείλουν πυραύλους στην Ουκρανία θα εμπλακούν στον πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Τζο Μπάιντεν,

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Σαουδική Αραβία, για τα σχέδια των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αυτά τα συστήματα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όχι και για πλήγματα εντός του ρωσικού εδκάφους.

Ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Ουκρανοί ζητούσαν το σύστημα αυτό και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες τους.

«Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας.

»Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο.

»Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους», είπε ο Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πλήξουν με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν σήμερα και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα «θα κάνει τη διαφορά» στις συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν επικεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε την Τρίτη ότι το Κίεβο διαβεβαίωσε πως δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα βλέπει «πολύ αρνητικά» αυτήν την εξέλιξη.

Ο Φάινερ όμως είπε ότι ο Μπάιντεν είχε δηλώσει με σαφήνεια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας εισβολής στην Ουκρανία.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε. Η Ρωσία το προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της, εξαπολύοντας επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι Αμερικανοί «δεν θα στείλουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία».

Σχετικά άρθρα