Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έλληνες και Ελληνο-Ρωμιοί στον Λίβανο τέλεσαν θεία λειτουργία στην επέτειο της άλωσης της Πόλης

Έλληνες και Ελληνο-Ρωμιοί στον Λίβανο τέλεσαν θεία λειτουργία στην επέτειο της άλωσης της Πόλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βηρυτός, Ελληνική Ομογένεια, Λίβανος, Ρωμιοί της Αντιοχείας,

Η Η Πολιτιστική Κοινότης Ρωμαίων και τα μέλη της συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό στις 29 Μαΐου 2022, με την ευκαιρία της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453 και προς τιμήν των Λιβανέζων καινοτόμων Ρωμηών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση του κράτους του Μεγάλου Λιβάνου, που ο Σύλλογος κατέγραψε στο χρυσό μητρώο των αείμνηστων Ελλήνων δημιουργών.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Λιβανέζικου Ελληνορθόδοξου Συνδέσμου Δρ. Salah Rostom, ο Πρόεδρος του Λιβανέζικου Ορθόδοξου Συμβουλίου κ. Robert Al-Abyad και ο πρώην Κυβερνήτης της Βηρυτού Ziad Chebib.

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Λιβάνου πιστεύεται ότι αποτελούν περίπου το 8% του συνολικού πληθυσμού του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τη συναίνεση της άγραφης συμφωνίας που είναι γνωστή ως «Εθνικό Σύμφωνο» μεταξύ των διαφόρων πολιτικών ηγετών του Λιβάνου, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λιβάνου υποτίθεται ότι είναι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Τα μέλη αυτών των κοινοτήτων στη Συρία, στον Λίβανο και στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας (πρώην μέρος της Βόρειας Συρίας), εξακολουθούν να αυτοαποκαλούνται Ρουμ (Rûm) που σημαίνει «ΑνατολικοΡωμαίος» ή «Ασιάτης Έλληνας» στα αραβικά. Και τα δύο αναφέρονται στη βυζαντινή κληρονομιά.

Ο όρος «Rûm», δηλαδή Ρωμηός, χρησιμοποιείται κατά προτίμηση από το «Γιουνάνι» (Ίωνας) που σημαίνει Ευρωπαίος Έλληνας στα βιβλικά εβραϊκά και στα κλασικά αραβικά.

Τα μέλη αυτών των κοινοτήτων αυτοαποκαλούνται επίσης «Μελκίτες», που κυριολεκτικά σημαίνει «μοναρχικοί» ή «υπασπιστές του αυτοκράτορα» στις σημιτικές γλώσσες (αναφορά στην αρχαία πίστη τους στη μακεδονική και ρωμαϊκή αυτοκρατορική κυριαρχία), αλλά, στη σύγχρονη εποχή.

Ο όρος τείνει να χρησιμοποιείται πιο συχνά από οπαδούς της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες) της Αντιόχειας.

Ο συνολικός πληθυσμός των Ελλήνων του Λεβάντε (Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ, Παλαιστίνης, Ιορδανίας) υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ανθρώπους, ή και περισσότερους, μαζί με τη διασπορά τους.

Διαβάστε σχετικά: Eastern Orthodoxy in Syria

Επίσης: Lebanese Greek Orthodox Christians

Ολοκληρωμένα: Antiochian Greek Christians

Δείτε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στη σελίδα The Greco-Syrian Nation:

Σχετικά άρθρα