Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Θεμιστοκλής Δεμίρης, Ιράν, Ναυτιλία, Νίκος Δένδιας, Περσικός Κόλπος, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Ναυτιλίας, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης, το Ιράν επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής την κατάληψη των δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο.

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC τόνισε ότι:

«Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Όπως αναφέρουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh, αφού πρώτα οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν και μετά έκαναν κατάληψη σε αυτά και τα κατέσχεσαν.

Όπως ενημέρωσε το ΥΠΕΞ, ένοπλοι Ιρανοί προσγειώθηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers, του Διαμαντή Διαμαντίδη, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, 22 ν.μ. από τις ακτές του Ιράν, και το κατέλαβαν.

Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior, της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων Σπύρου Πολέμη.

Τα πλοία οδηγούνται σε λιμάνια του Ιράν. Μεταξύ των πληρωμάτων, που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί.

Για τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.

Η Ελλάδα ζητεί την άμεση απελευθέρωση των πληρωμάτων.

Στη συνέχεια, και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Τεχεράνη για εξηγήσεις.

Στο διάβημα, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν, ενώ συνιστάται στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ασιατική χώρα.

Σχετικά άρθρα