Στο λιμάνι της Σμύρνης βρίσκεται ελλιμενισμένο ένα από τα λιγοστά πλοία που έχει στην δύναμη του το ναυτικό της Λιβύης.
Πρόκειται για παλαιού τύπου πυραυλάκατο η οποία ξεκίνησε από το Λιβυκό πέλαγος όπου έπλεε και κινήθηκε βορειοανατολικά.
Μάλιστα οι Τούρκοι σε μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού θέλησαν να συνοδεύσουν «τιμητικά» το λιβυκό πλοίο μέχρι την τουρκική ναυτική βάση.
Η πληροφορία αυτή, για την κίνηση τακτικής από μέρους της Τουρκίας, αλλά και για την λιβυκή πρόθεση να λάβει μέρος σε άσκηση της γείτονος και μάλιστα πολύ πιο μακριά από τα λιβυκά νερά, έθεσε εξ αρχής σε εγρήγορση το Πολεμικό Ναυτικό.
Σε όλη την πορεία που διέγραψαν τα δυο πλοία, η τουρκική φρεγάτα και η λιβυκή πυραυλάκατος, τα άγρυπνα μάτια των εν πλω φρουρών της Μεσογείου και του Αρχιπελάγους ήταν εκεί καταγράφοντας κάθε κίνηση.
Άλλωστε κυρίως στις νότιες περιοχές τόσο νότια από την Κρήτη, όσο και ανάμεσα από την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο, βρίσκονται Ελληνικά πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων, σε Εθνικό και σε συμμαχικό επίπεδο και τα πληρώματά τους δεν σταματούν να εκπαιδεύονται σε αντικείμενα επιφανείας, επικοινωνιών, στοχοποίησης, προχωρητικών ελιγμών αλλά και αντιαεροπορικού πολέμου.
Άρα ήταν πολύ εύκολο για το ευέλικτο Πολεμικό Ναυτικό και να παρατηρεί και να καταγράφει και να στέλνουν οι κυβερνήτες αναφορές για το πως κινούνται αυτά τα δυο πλοία, τα οποία ουσιαστικά έκαναν αβλαβή διέλευση, πλέοντας κυρίως σε διεθνή ύδατα και τέλος προσέγγισαν τυπικά το τουρκικό λιμάνι.
Το μήνυμα του Πολεμικού Ναυτικού, ήδη πέρασε σημειώνουν αρμόδιες πηγές, πως τα πλοία του στόλου βρίσκονται πάντα εκεί που πρέπει σε οποιαδήποτε αποστολή κι αν τους ανατεθεί.
Τουρκικές εν πλω πονηριές…
Από την άλλη πλευρά οι αναλύσεις στο Επιτελείο ομιλούν για μια επιπλέον προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει ζωντανή την αμυντική συνεργασία που έχει υπογράψει με την Λιβύη και βεβαίως να δείξει στο πεδίο πως το πέραν από κάθε λογικής μνημόνιο ανάμεσα στις δυο χώρες είναι ζωντανό.
Και αυτό το κομμάτι μάλιστα δεν αποκλείει κανείς στο Επιτελείο πως θ’ απασχολήσει το επόμενο διάστημα, εφόσον η Άγκυρα αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή ακόμη ένα σχέδιο αμφισβήτησης, για το οποίο θα χρησιμοποιήσει ακόμη και πλωτό γεωτρύπανο.
Γι’ αυτό τον λόγο στρατιωτικές πηγές, στηριζόμενες στην «σκόνη» που προσπαθεί να σηκώσει η Άγκυρα, θυμίζουν πρώτον την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού που έγινε σχεδόν στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την βολή τορπίλης από υποβρύχιο τύπου 214 κατά πλοίου επιφανείας και δεύτερον σημειώνουν ως πιθανό πεδίο νέων προκλήσεων την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη, δηλαδή εκεί που φτάνει το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Άλλωστε η γείτονα επιχειρεί να στήσει μια γραμμή εργαλειοποίησης όχι μόνο με το μεταναστευτικό το οποίο θέτει πολύ ψηλά στον τομέα των προκλήσεων, αλλά του συνόλου των αιτιάσεων της «γαλάζιας πατρίδας».
Ήδη προ ολίγων ωρών το «γαϊτανάκι» της αποστρατιωτικοποίησης ξεκίνησε πάλι δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απειλεί ευθέως τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο πεδίο.
Στην Αθήνα δεν είναι λίγοι αυτοί, στο Επιτελείο αλλά και διπλωμάτες που ήδη παραδέχονται πως το καλοκαίρι μάλλον προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό και αυτό το επιβεβαιώνουν τα όσα μηνύματα εκπέμπει η Άγκυρα, η οποία διαρκώς σημειώνει πως η Ελλάδα προκαλεί στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και μάλιστα εκμεταλλεύεται τις συμμαχίες που έχει κάνει…