Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο: Ο Ερντογάν θέλει ισλαμικό χαλιφάτο στη Συρία – Ο Διεθνής Συνασπισμός να πάρει θέση

Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο: Ο Ερντογάν θέλει ισλαμικό χαλιφάτο στη Συρία – Ο Διεθνής Συνασπισμός να πάρει θέση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο δήλωσε την Πέμπτη ότι η αναμενόμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει την εδαφική κυριαρχία της Συρίας και τον συριακό κοινωνικό ιστό.

Το SDC είναι η πολιτική πτέρυγα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Ιδρύθηκε το 2015 και περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι πρέπει να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και να επιστρέψει τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία στα σπίτια τους, αλλά με τη σειρά του, αυτό θα μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε ένα έδαφος που προσελκύει όσους ονειρεύονται ένα «Ισλαμικό Χαλιφάτο», είπε το SDC.

Σύμφωνα με την SDC, το τουρκικό σχέδιο απειλεί το μέλλον της περιοχής και την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπονομεύει όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες που γίνονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το έργο εμποδίζει μια πολιτική λύση στη Συρία, ενισχύοντας τη θέση των εξτρεμιστών και των τρομοκρατών γεωπολιτικά.

«Η περιοχή των 30 χιλιομέτρων για την οποία μιλά ο Τούρκος πρόεδρος είναι πολυστοιχειακή και περιλαμβάνει τις φυλακές του Ισλαμικού Κράτους και τις οικογένειές τους.

»Οι εν υπνώσει πυρήνες της οργάνωσης [Ισλαμικό Κράτος] είναι έντονα ενεργές σε αυτήν την περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες από τότε που το Ισλαμικό Κράτος προσπάθησε να εισβάλει στη φυλακή Ghweran στην πόλη Χασάκα για να απελευθερώσει τους κρατούμενους ομοϊδεάτες του, ώστε αργότερα να βοηθήσουν «τις οικογένειές τους να φύγουν από το στρατόπεδο Χολ, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν εξήντα χιλιάδες από αυτούς, και έτσι ελέγχουν μια γεωγραφική περιοχή για να προσελκύσουν ξανά τους υποστηρικτές της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο πιστεύει ότι το ισλαμιστικό Τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στοχεύει στην ίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου «που θα αγκαλιάζει τους εξτρεμιστές και τους ηγέτες τους, όπως ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και ο Αμπντουλάχ Καρντάς, που σκοτώθηκαν κοντά σε τουρκικές στρατιωτικές θέσεις».

Εναπόκειται στον Διεθνή Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να αποτρέψει την τουρκική επέμβαση, «η οποία θα προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή σε μια περιοχή που ήδη υποφέρει από πολιτικές, προκλήσεις οικονομικές και ασφαλείας», αναφέρει η δήλωση, καλώντας τον Διεθνή Συνασπισμό να λάβει σταθερή θέση σχετικά με το θέμα.

Σχετικά άρθρα