Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι (SDF) παρακολουθούν την τουρκική κλιμάκωση στη βόρεια Συρία

Οι Κούρδοι (SDF) παρακολουθούν την τουρκική κλιμάκωση στη βόρεια Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συζήτησε την Πέμπτη αυτό που ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επέκταση της «ζώνης ασφαλείας» στα νότια σύνορα με τη Συρία, ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά όπου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) βρίσκονται στην εξουσία.

Μέχρι στιγμής η περιοχή ταλανίζεται από εσωτερικές μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ένοπλων φατριών της συριακής ισλαμιστικής αντιπολίτευσης (επίσης γνωστές ως Συριακός Εθνικός Στρατός SNA) στα ανατολικά της παρούσης «ζώνης ασφαλείας».

Ο όρος «ζώνη ασφαλείας», γνωστός και ως ουδέτερη ζώνη, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019.

Είναι μια περιοχή 30-35 χλμ (19-22 μίλια) βαθιά στο συριακό έδαφος που η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε με στόχο την εγκατάσταση Σύρων προσφύγων που προέρχονται από άλλες περιοχές σε εδάφη κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, καθώς και για να την κρατήσει απαλλαγμένη από τις SDF, τις οποίες θεωρεί τρομοκράτες.

Οι SDF παρακολουθούν την τουρκική κλιμάκωση

Σε ηχητικό στο North Press, ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Αράμ Χάνα είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις κλιμάκωσαν πρόσφατα τις επιθέσεις τους με drone και με βομβαρδισμούς πυροβολικού σε διάφορες περιοχές στα μέτωπα στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, πολλές επιτόπιες πηγές διέψευσαν τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν από μέσα ενημέρωσης της συριακής αντιπολίτευσης σχετικά με την είσοδο φαλάγγων του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο εκπρόσωπος των SDF τόνισε ότι οι δυνάμεις των SDF μοιράζονται τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις πρώτες γραμμές με τις εγγυήτριες δυνάμεις των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.

Τόνισε επίσης ότι οι δυνάμεις δείχνουν όντως απόρριψη για την έναρξη μιας νέας τουρκικής κατοχής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί επίσημη σταθερή στάση για να εμποδίσουν την Τουρκία να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση.

Μετά την τουρκική εισβολή στις δύο πόλεις Σέρε Κανίγιε (Ρας αλ Αΐν) και Τελ Αμπιάντ τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, η μία με τη Ρωσία και η άλλη με τις ΗΠΑ που ορίζουν την παύση όλων των εχθροπραξιών και την απόσυρση των SDF 32 χλμ μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

Οι SDF αποχώρησαν από τις συνοριακές περιοχές σύμφωνα με τη συμφωνία, αλλά η Τουρκία συνεχίζει να στοχεύει την περιοχή μπροστά στα μάτια της Ρωσίας και των ΗΠΑ που είναι οι εγγυητές της συμφωνίας.

Ο Χάνα επαίνεσε τις πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, «αλλά ελπίζουμε ότι θα κινηθούν από τα λόγια προς την αποτελεσματική δράση».

Επέκταση της «ζώνης ασφαλείας»

«Σύντομα θα κάνουμε νέα βήματα σχετικά με τα ημιτελή τμήματα του έργου που ξεκινήσαμε στην ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήσαμε κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Ερντογάν, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 23 Μαΐου.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι η περιοχή που στοχεύει η προτεινόμενη στρατιωτική επιχείρηση ελέγχεται από τις SDF που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Μόλις οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες πληροφοριών και ασφάλειας, αυτές οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να εισβάλει στις περιοχές που ελέγχονται από τις SDF επτά φορές μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Μαΐου 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία

Ως πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του συμμάχου στο ΝΑΤΟ [Τουρκία], ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία να ανταποκριθεί σε κοινή δήλωση του Οκτωβρίου 2019, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των τρεχουσών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Πράις.

«Οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις και την εκστρατεία του συνασπισμού κατά του ISIS», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ επίσης είχαν εκφράσει «ανησυχία» πριν από την τελευταία τουρκική εισβολή «Πηγή Ειρήνης» το 2019, αλλά τελικά αυτή έγινε και εκτοπίστηκαν 250.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Η Αυτόνομη Διοίκηση ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 2014 στις περιοχές Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζίρα με κουρδική πλειονότητα στη βόρεια Συρία μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Αργότερα, επεκτάθηκε στη Μανμπίτζ, την Τάμπκα, τη Ράκα, τη Χασάκα και την Ντέιρ αλ Ζουρ, αφού οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) νίκησαν στρατιωτικά το Ισλαμικό Κράτος.

Σε μια άμεση απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και ένα έμμεσο μήνυμα με στόχο την Τουρκία, ο ΟΗΕ είπε ότι η Συρία χρειάζεται μια πολιτική λύση και όχι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, ο δεύτερος εγγυητής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 2019, η Ρωσία, μέχρι στιγμής, δεν έχει σχολιάσει την πιθανή τουρκική κλιμάκωση, αλλά είναι απασχολημένη στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας που μπήκε στον τέταρτο μήνα.

Συριακή καταδίκη

Η συριακή κυβέρνηση, που άργησε να απαντήσει σε τυχόν τουρκικές κινήσεις, αυτή τη φορά έσπευσε να εκφράσει την καταδίκη της για την πιθανή κλιμάκωση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αραβικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Συριακού Κοινοβουλίου, Μπούτρος Μορτζάνα, δήλωσε:

«Οποιαδήποτε συζήτηση για τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” είναι απολύτως παράνομη, όπως συμβαίνει με την τουρκική κατοχή».

Σε δηλώσεις του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan, ο Σύρος βουλευτής τόνισε ότι «τα σχέδια του τουρκικού καθεστώτος για προσάρτηση και κατάληψη αυτών των περιοχών δεν θα γίνουν ανεκτά».

«Η συριακή κυβέρνηση καθώς και ο συριακός λαός δεν θα αφήσουν ποτέ αυτά τα σχέδια να εφαρμοστούν», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατή ευκαιρία για να στοχοποιήσει και να τρομοκρατήσει τους κατοίκους των περιοχών στη συνοριακή λωρίδα.

»Το κάνει μέσω του πολέμου των μέσων ενημέρωσης και της διαδοχικής στόχευσης ζωτικών εγκαταστάσεων στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε μια γυναίκα αξιωματούχος της AANES.

Αν και έγιναν πολλές δηλώσεις που απορρίπτουν ως επί το πλείστον την πιθανή τουρκική κλιμάκωση, η πόλη Σέρε Κανίγιε, που βρίσκεται ανατολικά της «ζώνης ασφαλείας», έγινε μάρτυρας την Τετάρτη σε μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ δύο ισλαμιστικών φατριών του SNA που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Σχετικά άρθρα