Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι «παραγκωνισμένο»

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι «παραγκωνισμένο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ντμίτρο Κουλέμπα, Ουκρανία, Ρωσία,

Σφοδρή κριτική άσκησε στο ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα που μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Ουκρανός υπουργός είπε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι «παραγκωνισμένη και δεν κάνει απολύτως τίποτα» για τη ρωσική εισβολή στη χώρα του.

Μάλλον θα προτιμούσε οι χώρες του ΝΑΤΟ να τους εγκαταλείψουν στις ρωσικές ορδές και να αποφύγουν έτσι και τις συνέπειες σε ενέργεια και τρόφιμα της ρωσικής εισβολής.

Ωστόσο, ο Κουλέμπα επαίνεσε τις απροσδόκητες «επαναστατικές αποφάσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άλλαξαν την αντίληψη της Ουκρανίας και για τους δύο οργανισμούς.

«Βλέπουμε συμμάχους να βοηθούν την Ουκρανία.

»Βλέπουμε αυτή την ομάδα συμμάχων του ΝΑΤΟ να μας βοηθάει.

»Αλλά στην αρχή του πολέμου, ο λαός της Ουκρανίας -ήταν ένα δημόσιο αίσθημα- πίστευαν ότι το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρή δύναμη και η Ε.Ε. είναι μόνο ικανή της έκφρασης διαφορετικών επιπέδων ανησυχίας.

»Αλλά ο πόλεμος είναι πάντα μια δοκιμασία που βγάζει τις μάσκες και όλοι είδαμε τα πραγματικά πρόσωπα.

»Αυτό που είδαμε είναι μερικές επαναστατικές, ρηξικέλευθες αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες ακόμη και οι ίδιοι δεν περίμεναν να λάβουν.

»Και βλέπουμε το ΝΑΤΟ ως συμμαχία, ως θεσμό, παραγκωνισμένο.

»Δεν κάνει κυριολεκτικά τίποτα, λυπάμαι που το λέω», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Αγώνας δρόμου να αρθούν τα εμπόδια για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες έχει να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δύο χώρες που τα περισσότερα μέλη της Συμμαχίας είναι έτοιμα να καλωσορίσουν και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές.

Μετά τις πρώτες συνομιλίες στην Άγκυρα με αντιπροσωπείες και από τις δύο σκανδιναβικές χώρες, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλειά της.

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Σουηδία είναι εστία τρομοκρατικών ομάδων, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον είπε ότι «προφανώς» δεν χρηματοδοτούν ή εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σχετικά άρθρα