Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η Μόσχα θα εξετάσει τυχόν προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση και θα σκεφτεί κατά πόσο χρειάζεται κάτι τέτοιο, όμως θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα.

«Αν (η Δύση) θέλει να προσφέρει κάτι αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεών μας, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν το χρειαζόμαστε ή όχι», είπε ο Λαβρόφ σε ομιλία του, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επέμεινε ότι στόχος της Ρωσίας πλέον είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών της με την Κίνα.

«Τώρα που η Δύση έλαβε “θέση δικτάτορα”, οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ακόμη ταχύτερα», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας:

«Εκτός από τα άμεσα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτή είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της Άπω Ανατολής και της Ανατολικής Σιβηρίας (της Ρωσίας)».

Η Κίνα, είπε, είχε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών «που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατώτερες από τη Δύση.

»Πολλά εδώ θα εξασφαλίσουν αμοιβαία οφέλη».

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα βασιστεί «μόνο στους εαυτούς μας και σε χώρες που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες και δεν “χορεύουν με τη μουσική κάποιου άλλου αυλητη”.

»Εάν οι δυτικές χώρες αλλάξουν γνώμη και προτείνουν κάποια μορφή συνεργασίας, τότε μπορούμε να αποφασίσουμε».

Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε ότι οι δυτικές χώρες έχουν υποστηρίξει τη «ρωσοφοβία» από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προσπαθεί να αντικαταστήσει αγαθά που εισάγονται από δυτικές χώρες, είπε επίσης, και στο μέλλον θα εξαρτηθεί μόνο από «αξιόπιστες» χώρες που δεν θα είναι υπόχρεοι στη Δύση.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ακόμα ότι οι δυτικές χώρες είναι αποφασισμένες να αλλάξουν τους κανόνες των διεθνών σχέσεων εις βάρος της Ρωσίας.

«Πρέπει να πάψουμε να εξαρτόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο από τις προμήθειες των πάντων από τη Δύση για τη διασφάλιση της ανάπτυξης κρίσιμων τομέων για την ασφάλεια, την οικονομία ή την κοινωνική σφαίρα της πατρίδας μας», δήλωσε.

Σχετικά άρθρα