Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέταρτος μήνας πολέμου στην Ουκρανία – Οι Ρώσοι θέλουν ολόκληρη την περιφέρεια Λουγκάνσκ

Τέταρτος μήνας πολέμου στην Ουκρανία – Οι Ρώσοι θέλουν ολόκληρη την περιφέρεια Λουγκάνσκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λουγκάντσκ, Ουκρανία, Ρωσία,

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται την Τρίτη στον τέταρτο μήνα του, με τα ρωσικά στρατεύματα να επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στον περιφέρεια Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς.

Οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς.

Τις τελευταίες εννιά ημέρες έλαβε χώρα μια από τις πιο ρευστές περιόδους μέχρι σήμερα στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις ήταν η παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη και η ρωσική πρόοδος γύρω από την Ποπάσνα.

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.

Βασικές πόλεις στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, όπως το Σεβεροντονιέτσκ, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της ρωσικής δύναμης πυρός, είπε το βράδυ της Δευτέρας.

Η Ρωσία έχει αυξήσει την ένταση των επιχειρήσεων της στο Ντονμπάς καθώς επιδιώκει να περικυκλώσει το Σεβεροντονιέτσκ, το Λίσσανσκ και το Ρουμπίζνε προκειμένου να θέσει ολόκληρη την περιφέρεια Λουγκάνσκ υπό ρωσική κατοχή, εκτιμά το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση πληροφοριών, επί του παρόντος οι βόρειοι και νότιοι άξονες της επιχείρησης της Ρωσίας χωρίζονται από περίπου 25 χιλιόμετρα εδάφους που ελέγχονται από την Ουκρανία.

«Υπήρξε ισχυρή ουκρανική αντίσταση με δυνάμεις να καταλαμβάνουν αμυντικές θέσεις.

»Η μακροχρόνια επιχείρηση Κοινής Δύναμης της Ουκρανίας πιθανότατα διατηρεί αποτελεσματική διοίκηση και έλεγχο αυτού του μετώπου.

»Η Ρωσία, ωστόσο, σημείωσε ορισμένες τοπικές επιτυχίες, εν μέρει λόγω της συγκέντρωσης μονάδων πυροβολικού.

»Η κατάληψη του θύλακα του Σεβεροντονιέτσκ από τη Ρωσία θα έφερνε ολόκληρη την περιφέρεια του Λουγκάνσκ υπό ρωσική κατοχή.

»Αν και επί του παρόντος η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας, αυτή η επιχείρηση είναι μόνο ένα μέρος της εκστρατείας της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

»Εάν η πρώτη γραμμή του Ντονμπάς κινηθεί πιο δυτικά, αυτό θα επεκτείνει τις ρωσικές γραμμές επικοινωνίας και πιθανότατα θα δει τις δυνάμεις της να αντιμετωπίζουν περαιτέρω δυσκολίες υλικοτεχνικού ανεφοδιασμού», σημειώνει η βρετανική έκθεση.

Τι έγινε στο πεδίο

«Το Σεβεροντονιέτσκ κρατά την άμυνα – η πόλη βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών.

»Οι Ρώσοι συγκέντρωσαν σχεδόν όλες τις δυνάμεις τους, δηλαδή 25 τακτικές ομάδες τάγματος για να καταλάβουν την πόλη.

»Ο αριθμός των βομβαρδισμών αυξήθηκε πολλές φορές.

»Μάχες γίνονται στα γύρω χωριά.

»Είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι», αναφέρει ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι στην πρωινή του αναφορά, την Τρίτη, για την πόλη που έχει αποτελέσει το επίκεντρο των ρωσικών επιχειρήσεων και η οποία βρίσκεται περίπου 110 χιλιόμετρα από την πόλη Λουγκάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη σημείωσαν λίγες επιτυχίες τις τελευταίες 24 ώρες, καταλήγοντας βόρεια μέσα από την πόλη Ζολότε, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγησή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Οι μάχες συνεχίζονται επίσης στην πόλη Λίμαν, στα βόρεια, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες γύρω από την Ποπάσνα, συγκεκριμένα γύρω από τις περιοχές Τοσίβκα, Κομισουβάκα, Νιρκοβε, Βασίλιβκα, Νόβα Καμιανκα και Μιρονιβσκι, σε μια πιθανή προσπάθεια να ωθήσουν δυτικά προς το Μπαχμούτ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να αποσύρθηκαν δυτικά από τη Βολοντιμίριβκα στο Σολενταρ, υποδεικνύοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν δυτικά από την Ποπάσνα, σε αντίθεση με την προτεραιότητα μιας ώθησης προς τα βόρεια προς το Σεβεροντονιέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν επιπρόσθετα κέρδη κοντά στα διοικητικά σύνορα Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ και πήραν τον έλεγχο του Μιρονόφσκι, νοτιοανατολικά του Μπαχμούτ, κάτι που θα επιτρέψει περαιτέρω προσπάθειες να οδηγηθούν προς το Μπαχμούτ, τόσο από τα νότια όσο και από τα δυτικά.

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να καταφέρουν να καταλάβουν το Μπαχμούτ γρήγορα- αν τα καταφέρουν, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικου think tank- με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις τους σε αστικό έδαφος στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις γύρω από τη Λίμαν και την Αβντιβκα και σημείωσαν κέρδη στις 23 Μαΐου.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στο βόρειο τμήμα της Λίμαν και έχουν λάβει τουλάχιστον μερικό έλεγχο της πόλης από τις 23 Μαΐου.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν επιπρόσθετα τις επιθέσεις εναντίον της Αβντιβκα και πιθανότατα εκμεταλλεύονται την προηγούμενη κατάληψη της Νοβοσέλιβκα για να προχωρήσουν στην πόλη και να αποκτήσουν πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο προς το Σλοβιάνσκ.

Σχετικά άρθρα