Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Mπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Mπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Σουηδία, Τζο Μπάιντεν, Φινλανδία,

Πλήρη στήριξη στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τους ηγέτες των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο.

Έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, ο Μπάιντεν τόνισε ότι και οι δύο χώρες πληρούν «όλα τα κριτήρια» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα, σας διαβεβαιώνω με υπερηφάνεια ότι έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ» ανέφερε. Μάλιστα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις δύο σκανδιναβικές χώρες για «να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση» που θα μπορούσαν να δεχτούν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Οι ΗΠΑ θέλουν διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Προσκαλώντας τους δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον, μία ημέρα αφότου οι χώρες αυτές υπέβαλαν επίσημα αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ένταξή τους, οι ΗΠΑ δείχνουν για άλλη μια φορά ότι επιδιώκουν τη διεύρυνση της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατόν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο η Τουρκία απειλεί με βέτο η διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο διαβεβαίωσε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει» με την Άγκυρα για όλες τις «ανησυχίες» που εκφράζει. «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κατηγορία της Τουρκίας ότι Σουηδία και Φινλανδία στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη ένας «διάλογος» με την Τουρκία για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Θα καλέσει το Κογκρέσο «το συντομότερο δυνατόν»

Η Ουάσινγκτον αισιοδοξεί ότι θα υπερβεί το εμπόδιο, ενώ η διαδικασία στο Κογκρέσο θα είναι τυπική. Ο Μπαίντεν ανακοίνωσε ότι θα καλέσει το Κογκρέσο να την εγκρίνει «το συντομότερο δυνατόν».

«Όταν νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα απέναντι σε επιθέσεις», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στη Ρωσία η οποία θεωρεί απειλή τη διεύρυνση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε εξάλλου, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στην αμερικανική κοινή γνώμη, ότι μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ έχει γίνει μόνο μία φορά επίκληση του περιβόητου άρθρου 5, που προβλέπει τη συλλογική άμυνα στην περίπτωση που ένα μέλος δεχτεί επίθεση. Και αυτό έγινε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο ΗΠΑ όταν «όλοι οι σύμμαχοί μας στάθηκαν στο πλευρό μας», τόνισε.

Σχετικά άρθρα