Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: «Φρένο» στην ένταξη Σουηδίας-Φινλαδίας στο ΝΑΤΟ – Οι 10 όροι του Ερντογάν

Τουρκία: «Φρένο» στην ένταξη Σουηδίας-Φινλαδίας στο ΝΑΤΟ  – Οι 10 όροι του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Ιμπραήμ Καλίν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία,

Ο Ερντογάν το είπε και το έκανε. Θέτει εμπόδια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδία, βάζει όρους και παζαρεύει.

Αυτή την ώρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και σύμφωνα με πληροφορίες σε ότι αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της».

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ένα πρώτο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έβαλε η Τουρκία στη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ με στόχο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες Σουηδίας και Φινλανδίας, και η Άγκυρα μπλόκαρε κάθε ψηφοφορία.

Σημειώνεται πως για να γίνει αποδεκτό το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να συμφωνήσουν και από τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, το ΝΑΤΟ πρέπει να εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Στη συνέχεια ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του των δύο χωρών, ότι οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική της ασφάλειά της.

Οι 10 όροι του Ερντογάν για να μην μπλοκάρει την ένατξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας
Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, οι τουρκικές αρχές έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο 10 απαιτήσεων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Μόνο σε περίπτωση που οι απαιτήσεις αυτές ικανοποιηθούν, η Άγκυρα θα μπορεί να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η λίστα των τουρκικών απαιτήσεων από Ελσίνκι και Στοκχόλμη έχει ως εξής:

1. Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

2. Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.

3. Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK

4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».

5. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.

6. Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

7. Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

8. Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως εννοούν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.

9. Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

10. Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.

Σχετικά άρθρα