Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

FT: Ο Ερντογάν μπλοκάρει τις συνομιλίες Σουηδίας – Φινλανδίας

FT: Ο Ερντογάν μπλοκάρει τις συνομιλίες Σουηδίας – Φινλανδίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία,

Μπλόκο στην αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υψώνει η Τουρκία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις αρχικές προσδοκίες για γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι πρεσβευτές του NATO συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες την ίδια ημέρα που οι δύο χώρες υπέβαλαν το αίτημά τους, ωστόσο η Άγκυρα κατάφερε να σταματήσει τη διαδικασία, όπως μεταδίδουν οι  Financial Times επικαλούμενοι άτομο με γνώση του θέματος.

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες για το αν το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτημάτων εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, δημιουργεί τη βάση για έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ ΗΠΑ, Τουρκία, Σουηδίας και Φινλανδίας για την επίλυση του ζητήματος.

Βάσει του καταστατικού και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, διαδικασία που δεν μπορεί να ξεκινήσει παρά μόνο αφού η Συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ ότι «το συμφέρον ασφάλειας όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθεί υπόψη (και) είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα».

Η αρνητική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπει την παρτίδα σε σκληρό πόκερ, με τον Τούρκο πρόεδρο να μην χάνει την ευκαιρία να εξαπολύσει αιχμές κατά του ΝΑΤΟ – και φυσικά της Ελλάδας – μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Ειδικότερα, τόνισε ότι οι σύμμαχοι της χώρας του στο NATO θα πρέπει να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της στον τομέα της ασφάλειας, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν βλέπει θετικά την ένταξή στη Συμμαχία των Σουηδίας και Φινλανδίας, που κατέθεσαν σήμερα επισήμως αιτήματα ένταξης στο NATO.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επανέλαβε ότι οι αντιπροσωπείες διπλωματών της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Ειδικά για τους Σουηδούς, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι δεν πρέπει να περιμένουν έγκριση της ένταξής τους στο NATO από πλευράς Τουρκίας εάν δεν εκδώσουν στις αρχές της Άγκυρας “τους τρομοκράτες” που φιλοξενούνται στη Σουηδία.

Η Τουρκία φέρεται να ζητεί από τη Στοκχόλμη έκδοση τόσο μελών του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), όσο και στελεχών του δικτύου “Χιζμέτ” (Υπηρεσία) του Τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Σχετικά άρθρα