Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κομισιόν: Σχέδιο 300 δισ. για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Κομισιόν: Σχέδιο 300 δισ. για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Ρωσία, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG),

Την περαιτέρω απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια δρομολογεί η Κομισιόν, μέσω σχεδίου ύψους 300 δισ. ευρώ που περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες και προβλέπει ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας, ενίσχυση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας στο σύνολο του ευρωπαϊκού μπλόκ.

Το σχέδιο που παρουσίασε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προβλέπει ειδικότερα:

Εισαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας,

ταχύτερη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,

Μεγαλύτερη προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση υποδομών φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με απώτερο σκοπό τη διακοπή των εισαγωγών από τη Ρωσία, ενώ οι υπόλοιποι πόροι του σχεδίου θα αξιοποιηθούν κατά κύριο λόγο για να επιταχυνθεί η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια.

Οι επενδύσεις ύψους 300 δισ. ευρώ που απαιτούνται στην κατεύθυνση αυτή, θα καλυφθούν εν μέρει με την αποδέσμευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία.

Σημειώνεται ότι στη Ρωσία αναλογεί ποσοστό 40%-45% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, με τις υπόλοιπες προμήθειες να προέρχονται κυρίως από Νορβηγία (23 %), Αλγερία (12 %), ΗΠΑ (6 %) και(5 %).

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ υποχώρησαν ωστόσο φέτος στο 22%, με την Κομισιόν να προτείνει ενίσχυση των υποδομών για απεξάρτηση από τους ρωσικούς πόρους, αλλά και αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Νιγηρία.

Τονίζεται ότι, στο πλαίσιο των στόχων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προβλέπεται η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2030, με την Κομισιόν να προτείνει την παραγωγή 10 εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου και την εισαγωγή επιπλέον 10 εκατ. τόνων μέχρι τότε για την κάλυψη των αναγκών.

Οι ηγέτες της ΕΕ φέρονται να έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου, σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν.

Προβλέπεται παράλληλα η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το μερίδιό τους να ανέρχεται στο 45% έως το 2030, έναντι του προβλεπόμενου 40%. Αυξάνεται επίσης ο στόχος ενεργειακής απόδοσης σε 13% από 9% για την ίδια περίοδο.

Επίσης, προτείνεται η έκδοση των σχετικών αδειών για ΑΠΕ να ολοκληρώνεται εντός 12 μηνών, ενώ ζητείται από τις χώρες-μέλη να ορίσουν χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές κατάλληλες για την εγκατάστασή τους με τον μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Τίθεται ακόμη το ζήτημα των καθυστερήσεων, της γραφειοκρατίας και των δικαστικών αντιπαραθέσεων στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ζήτημα του καθησυχασμού των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις εγκαταστάσεων ΑΠΕ, με την Κομισιόν να προτείνει την αποφυγή λ.χ. προστατευόμενων περιοχών και την επιλογή παρακείμενων εκτάσεων σε βιομηχανικές και οικιστικές περιοχές.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας. Υπολογίζεται, στην κατεύθυνση αυτή, ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες έως 15 τεραβατώρες ενέργειας, θα μπορούσε να εξοικονομήσει πανευρωπαϊκά επιπλέον 2,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Και στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών ζητείται μέριμνα για μείωση του χρόνου αδειοδότησης, καθώς υπολογίζεται ότι παρά την μείωση του κόστους τους τα τελευταία χρόνια, μόνο το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 προήλθε από ηλιακή ενέργεια στο σύνολο της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα