Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EURACTIV: Η Ελβετία απελευθέρωσε δεσμευμένες ρωσικές καταθέσεις αξίας δισ. ελβετικών φράγκων

EURACTIV: Η Ελβετία απελευθέρωσε δεσμευμένες ρωσικές καταθέσεις αξίας δισ. ελβετικών φράγκων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελβετία, Ρωσία, Ρωσικές Καταθέσεις,

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη (12 Μαΐου) ότι ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (6,05 δισεκατομμυρίων ευρώ) που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο κυρώσεων για την τιμωρία της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσαν μείωση από τις αρχές Απριλίου, καθώς αποδεσμεύτηκαν περίπου 3,4 δισεκατομμύρια φράγκα σε προσωρινά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Το ποσό αυτό σημείωσε μείωση από τα περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε κεφάλαια που η κυβέρνηση ανέφερε ότι είχαν δεσμευτεί στις 7 Απριλίου. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος Έρβιν Μπόλινγκερ επισήμανε ότι λιγότερα κεφάλαια – 2,2 δισεκατομμύρια φράγκα – δεσμεύτηκαν πρόσφατα από εκείνα που είχαν αποδεσμευτεί.

«Δεν μπορούμε να παγώσουμε κεφάλαια εάν δεν έχουμε επαρκείς λόγους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπόλινγκερ, ανώτερος αξιωματούχος στην υπηρεσία της Κρατικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) που επιβλέπει τις κυρώσεις.

Η πίεση έχει αυξηθεί στην Ελβετία -δημοφιλής προορισμός για την ελίτ της Μόσχας και τόπος συγκέντρωσης του ρωσικού πλούτου- να εντοπίσει πιο γρήγορα και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων Ρώσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Επιτροπή Ελσίνκι των ΗΠΑ, μια ανεξάρτητη επιτροπή που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και εξετάζει θέματα ασφάλειας, συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, στις αρχές Μαΐου αποκάλεσε την Ελβετία «κορυφαίο αρωγό του Ρώσου δικτάτορα Βλαντίμιρ Πούτιν και των κολλητών του», οι οποίοι, σύμφωνα με την επιτροπή, χρησιμοποίησαν «τους ελβετικούς νόμους περί απορρήτου για να κρύψουν και να προστατεύσουν τα έσοδα από τα εγκλήματά τους».

Η ελβετική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», ενώ ο Ελβετός πρόεδρος Ιγνάσιο Κάσις είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση «να διορθώσει αμέσως αυτή την παραπλανητική εντύπωση» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Οι ελβετικές τράπεζες κατέχουν μέχρι και 213 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικού πλούτου, εκτιμά το τραπεζικό λόμπι της Ελβετίας, με τους δύο μεγαλύτερους δανειστές της UBS και Credit Suisse να κατέχουν η καθεμία δεκάδες δισεκατομμύρια φράγκα για πλούσιους Ρώσους πελάτες.

Μόνο η Credit Suisse δέσμευσε περίπου 10,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από αυτά τα χρήματα μέχρι τον Μάρτιο στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε σχέση με την εισβολή.

Η αναφορά της Credit Suisse δεν κατέστησε σαφές πόσα από αυτά τα χρήματα είχαν δεσμευτεί στην Ελβετία.

Ενώ οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να παγώσουν προσωρινά τα κεφάλαια, οι αξιωματούχοι της SECO δήλωσαν την Πέμπτη ότι τα κεφάλαια πρέπει να αποδεσμευτούν εάν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν ή ελέγχονται άμεσα από άτομο στο οποίο επιβάλλονται κυρώσεις.

«Το ποσό των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί δεν αποτελεί μέτρο του πόσο αποτελεσματικά εφαρμόζονται οι κυρώσεις», δήλωσε ο Μπόλινγκερ, προσθέτοντας ότι οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι «μακράν» το πιο σημαντικό μέτρο σε ένα ευρύ πακέτο κυρώσεων.

ΠΗΓΗ: EURACTIV.com

Σχετικά άρθρα