Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και επίσημα υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και επίσημα υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Κύπρος, Κύπρος Προεδρικές Εκλογές, Νίκος Χριστοδουλίδης,

Με σύνθημα «Δύναμη που μας ενώνει» ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές του 2023 στην Kύπρο.

Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του έγινε το πρωί της Πέμπτης, μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για εξαγγελία λήφθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε τους κύριους άξονες της υποψηφιότητάς του που αφορούν το κυπριακό, την κοινωνία και την οικονομία.

Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του τέως Υπουργού Εξωτερικών άρχισε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο το οποίο ολοκληρωνόταν με το σλόγκαν «Δύναμη που μας ενώνει».

«Οι συνταγές του παρελθόντος δεν αρκούν, δεν αποδίδουν πια»

«Τους τελευταίους μήνες, γύρισα ολόκληρη την Κύπρο, μίλησα με Αριστερούς, Δεξιούς, Κεντρώους, Οικολόγους και αποστασιοποιημένους.

Ανταλλάξαμε απόψεις για οικονομία, κοινωνία, παιδεία, περιβάλλον, υγεία και διαφθορά. Άκουσα προσεκτικά τις αγωνίες και τις απόψεις σας,» είπε αρχικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Μετά από δυο χρόνια πανδημίας με σοβαρότατες επιπτώσεις βιώνουμε ήδη τις συνέπειες ενός απρόβλεπτου πολέμου στα σύνορα της Ευρώπης.

»Τα διεθνή συμβάντα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

»Οι συνταγές του παρελθόντος δεν αρκούν, δεν αποδίδουν πια».

«Είναι η ώρα να πάψουμε να αναλωνόμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, να βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας.

»Να προτείνουμε λύσεις, χωρίς γενικόλογα και ευχολόγια.

»Να σταθούμε μπροστά και να αγωνιστούμε όλοι μαζί».

«Εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν»

»Εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

»Δεν θα κρύψω την αλήθεια δεν θα πω μεγάλα λόγια.

»Μόνο μια δυνατή ομάδα, εμείς όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

»Είμαι σήμερα εδώ με καθαρή συνείδηση και καθαρό βλέμμα με την απαιτούμενη τόλμη και αποφασιστικότητα».

«Ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε θέλω να ιδρύσω κόμμα»

«Σε 9 μήνες θα επιλέξουμε τον επόμενο Πρόεδρο. Σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, όλοι είμαστε σημαντικοί.

»Αυτές οι εκλογές δεν είναι μάχη παρατάξεων και κομμάτων.

»Πρωτίστως είναι μάχη ιδεών και αξιών. Ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε θέλω να ιδρύσω κόμμα».

«Η πολιτική μου προέλευση είναι γνωστή, το ίδιο και η προσωπική μου στάση.

»Είναι μικρή η πατρίδα μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια της περιχαράκωσης.

»Όλοι γνωρίζουν τη διαχρονική μου σχέση με τον κόσμο του ΔΗΣΥ.. είμαι ιδιαίτερα ευγνώμον στον Νίκο Αναστασιάδη», είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν μηδενίζω.. την ίδια ώρα με καθαρό μυαλό αναγνωρίζω λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις.

»Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», σημείωσε.

«Με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, ανακοινώνω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Θα μείνω μακριά από ψευτοδιλήμματα… δεν θα μιλήσω για συμμαχίες, δεν θα καλέσω κανέναν να προεξοφλήσει την ψήφο του, ούτε θα εκβιάσω κανέναν», είπε.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού.

»Μου το είπατε πολλές φορές αυτούς τους μήνες που συζητάμε, όλοι μαζί μπορούμε.

»Επικεντρωνόμαστε στον διάλογο με τον λαό, στα πραγματικά του προβλήματα», ανέφερε.

To όραμά του για την Κύπρο

«Οραματίζομαι την Κύπρο, με δυνατή οικονομία έναντι της κρίσης, πραγματικά ανταγωνιστική και ανθεκτική, την Κύπρο που πρωταγωνιστεί στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, με ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο, θα μεγιστοποιεί την προστιθέμενή μας αξία και θα δημιουργεί νέες, ποιοτικές, θέσεις εργασίας.

»Οραματίζομαι την Κύπρο, που στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας την εργαζόμενη οικογένεια, τους πολύτεκνους και τους μονογονιούς, που ενισχύει τα εισοδήματά τους, αλλά και εισάγει μέτρα που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

»Οραματίζομαι μια πατρίδα, με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, που παρέχει ασφάλεια και προστασία σε όλους και ιδίως στους πιο ευάλωτους έναντι της κρίσης: στους μικρομεσαίους, στους επαγγελματίες, στους συνταξιούχους, στα άτομα με αναπηρίες.

»Οραματίζομαι μια πατρίδα που λειτουργεί με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ευαισθησία, που σέβεται και στηρίζει τη διαφορετικότητα.

»Οραματίζομαι την Κύπρο που στηρίζει ουσιαστικά τον προσφυγικό κόσμο, ο οποίος επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και –παρά τις δεκαετίες που πέρασαν– η πλειονότητά του εξακολουθεί να αγωνίζεται, ας το παραδεχτούμε, όχι επί ίσοις όροις.

»Δεν λησμονούμε τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα κουβαλούν τα τραύματα της εισβολής: τους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, τους παθόντες και τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας.

»Οραματίζομαι την Κύπρο που έχει ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό σύστημα, που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει στα παιδιά μας μόρφωση, γνώση και δεξιότητες, ώστε να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά εργασίας: ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που φέρνει κάθε παιδί σε επαφή με την τέχνη και δίνει σε κάθε νέα και νέο εύκολη πρόσβαση στα οφέλη του πολιτισμού και της άθλησης.

»Οραματίζομαι μια πατρίδα με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Στηρίζω ξεκάθαρα το ΓΕΣΥ, την περαιτέρω αναβάθμισή του, με την ενίσχυση των νοσοκομείων και των τμημάτων πρώτων βοηθειών και την ίση και εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα.

»Οραματίζομαι την Κύπρο της δικαιοσύνης, που καταπολεμά την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία, τα ελλείμματα ηθικής και δεοντολογίας, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που εισάγει ξεκάθαρες διαδικασίες ελέγχου, διαφάνειας και αξιοκρατίας.

»Οραματίζομαι την Κύπρο που επενδύει στην ποιότητα και στη μοναδικότητα των αγροτικών μας προϊόντων και μέσα από την αγροτεχνολογία καθιστά τον πρωτογενή τομέα πόλο ανάπτυξης.

»Οραματίζομαι την Κύπρο, που προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο και διατηρεί ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον, με καθαρή ενέργεια, περισσότερο πράσινο και βιώσιμη ανάπτυξη, που σέβεται τη φύση, δημιουργεί οικολογική συνείδηση και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή.

»Οραματίζομαι την Κύπρο που διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ανθρωπισμό – μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο – τη μετανάστευση, με σεβασμό στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, γι’ αυτούς που πραγματικά δικαιούνται νόμιμη προστασία, αλλά με μηδενική ανοχή για όσους παρανομούν.

»Οραματίζομαι την Κύπρο με υπερήφανη εξωτερική πολιτική με διεκδικητικό ρεαλισμό και ισχυρή άμυνα που λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε επιβουλή.

»Οραματίζομαι την Κύπρο στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης ως κόμβο συνεργασίας, ως γέφυρα πολιτισμών, ως κέντρο καινοτομίας και αριστείας.

»Οραματίζομαι πάνω από όλα μια επανενωμένη πατρίδα, ελεύθερη, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των ΗΕ και το Κεκτημένο της ΕΕ, μια πατρίδα χωρίς τα τουρκικά συρματοπλέγματα της διαίρεσης, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένους εγγυητές, η οποία θα διαδραματίζει το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το απαράδεχτο και παράνομο status quo, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του κυπριακού, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία, ούτε η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, ούτε τα δύο κράτη.

»Έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό Κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

»Οραματίζομαι την Κύπρο που είμαι σίγουρος, μου το έχεις πει πολλές φορές, οραματίζεσαι και εσύ, έστω και αν κάποια στιγμή έχασες την ελπίδα σου και τα παράτησες.

»Οραματιζόμαστε, σκεφτόμαστε και θέλουμε τα ίδια πράγματα.

»Ήρθε η ώρα, αφού συμφωνούμε, να το προσπαθήσουμε μαζί, όλοι, για την Κύπρο των παιδιών μας. Δεν είναι επιλογή. Είναι χρέος. Είναι οφειλή όλων μας».

Σχετικά άρθρα