Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γύρω από την Ταϊβάν ναυτικές δυνάμεις ΗΠΑ και Κίνας

Γύρω από την Ταϊβάν ναυτικές δυνάμεις ΗΠΑ και Κίνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, Έβδομος Αμερικανικός Στόλος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Ταϊβάν,

Ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ πραγματοποίησε διέλευση από το Στενό της Ταϊβάν την Τρίτη λίγο μετά από στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας κοντά στο νησί.

Επρόκειτο για τη δεύτερη διέλευση πλοίου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, μέσα σε δύο εβδομάδες, από το αναφερόμενο θαλάσσιο πέρασμα.

Ο 7ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το πλοίο κατευθυνόμενων πυραύλων USS Port Royal πραγματοποίησε μία διέλευση «ρουτίνας» από το Στενό της Ταϊβάν μέσω της πλεύσης του από διεθνή ύδατα «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Το αναφερόμενο πολεμικό πλοίο έπλευσε μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου στο Στενό, ο οποίος δεν υπάγεται στα χωρικά ύδατα οποιοδήποτε παράκτιου κράτους», ανέφερε μία σχετική ανακοίνωση.

«Η διέλευση του Port Royal μέσω του Στενού της Ταϊβάν επιδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

»Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποιούν πτήσεις και ναυτικές διελεύσεις στο πλαίσιο επιχειρησιακών σχεδιασμών, οπουδήποτε αυτό επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο».

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπλευσε βόρεια μέσω της αναφερόμενης θαλάσσιας διάβασης, ενώ η κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν ήταν «ομαλή».

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν έναν άλλο γύρο στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στην Ταϊβάν την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να βελτιώσουν την ικανότητα διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, μετά την αναφορά από την Ταϊβάν, μιας κλιμάκωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας του Πεκίνου στην περιοχή.

Το πλοίο κατευθυνόμενων πυραύλων USS Sampson πραγματοποίησε διέλευση μέσω του Στενού της Ταϊβάν στις 27 Απριλίου, προκαλώντας την καταδίκη της Κίνας, που υποστήριξε ότι τέτοιες επιχειρήσεις πλήττουν «σκόπιμα» την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποιεί αποστολές ναυτικής διέλευσης από το Στενό της Ταϊβάν περίπου μία φορά το μήνα, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Κίνας, καθώς το Πεκίνο τις μεταφράζει ως μία ένδειξη της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ταϊβάν, που έχει δημοκρατική διακυβέρνηση και διεκδικείται από το Πεκίνο, ως κινεζική περιοχή.

Οι ΗΠΑ, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά είναι ο πιο σημαντικός διεθνής υποστηρικτής της και προμηθευτής όπλων, με το αναφερόμενο ζήτημα, να αποτελεί μία συνεχή εστία έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.

Σχετικά άρθρα