Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσαβούσογλου: Ελλάδα και Frontex είναι υπεύθυνες για πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο

Τσαβούσογλου: Ελλάδα και Frontex είναι υπεύθυνες για πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Frontex, Λαθρομετανάστες, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Λιβερίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι Ελλάδα, Frontex και κατά συνέπεια κι η ΕΕ είναι υπεύθυνες για τους πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο κι ότι όλοι θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό απέναντι στην ανθρωπότητα.

«Έχουν πεθάνει άνθρωποι στη θάλασσα, επειδή οι βάρκες τους τρυπήθηκαν και τους πέταξαν στη μέση του πελάγους.

»Εδώ τώρα έχει κι η Ελλάδα ευθύνη.

»Και δεν τα λέω αυτά επειδή έχουμε με την Ελλάδα άλυτα προβλήματα ή ζητήματα στο Αιγαίο.

»Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα.

»Η Ελλάδα ευθύνεται για τους θανάτους αυτούς, όπως επίσης και η Frontex -μην σας πω και ακόμη περισσότερο αυτή-, εφόσον όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια της και συμμετέχει κι αυτή στις επαναπροωθήσεις.

»Και συνεπώς έχει ευθύνη κι η ΕΕ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να παράσχει σχετικά στοιχεία στην ΕΕ.

«Αν η Ευρώπη και τα δικαστήριά της είναι ειλικρινείς, εμείς μπορούμε να τους παράσχουμε όλα τα στοιχεία για το θέμα», δήλωσε.

Καταγγελία κατά Τσαβούσογλου για τον «χαιρετισμό του γκρίζου λύκου»

Στο μεταξύ, έντονα αντέδρασε η Ουρουγουάη στον «χαιρετισμό του γκρίζου λύκου» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ουρουγουάη κατήγγειλε τον Τούρκο ΥΠΕΞ, διότι έκανε τη χειρονομία των υπερεθνικιστών Γκρίζων Λύκων στους Αρμένιους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στο Μοντεβιδέο, ενώ παράλληλα ανέβαλε το διορισμό πρέσβη στην Τουρκία.

Έκθεση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τα διασυνοριακά ποτάμια

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε έκθεσή του σχετικά με τα διασυνοριακά ποτάμια, στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα για την επίλυση και αυτής της διαφοράς ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς την παρέμβαση τρίτων.

«Η Τουρκία έχει προτάξει τις διπλωματικές αρχές και θέσεις της που δίνουν έμφαση στις διμερείς σχέσεις για την επίλυση προβλημάτων που προκαλούνται από τα διασυνοριακά ποτάμια.

»Κάθε υπερβατική λεκάνη ποταμού έχει τη δική της οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική, υδρολογική και μετεωρολογική δυναμική.

»Επειδή τρίτα μέρη που δεν γνωρίζουν πλήρως αυτές τις δυναμικές μπορούν να περιπλέξουν περαιτέρω τα πράγματα, τα ζητήματα που σχετίζονται με τα υπερβατικά ύδατα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο μεταξύ παράκτιων χωρών χωρίς παρέμβαση τρίτων», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: Έθνος

Σχετικά άρθρα