Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Δύσκολοι καιροί για συνδικαλιστικές διεκδικήσεις

Γερμανία: Δύσκολοι καιροί για συνδικαλιστικές διεκδικήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Γερμανία, Συνδικαλιστές,

Τα συνδικάτα στη Γερμανία αντιμετωπίζουν την πρόκληση των σκληρών διαπραγματεύσεων, με κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας. Ο πληθωρισμός δυσχεραίνει τις συζητήσεις.

Ο επικεφαλής της IG Metall Γιοργκ Χόφμαν δεν θέλει να μπει αμέσως στη συζήτηση για συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το συνδικάτο δραστηριοποιείται στη βιομηχανία μετάλλου και ηλεκτρικής ενέργειας που, με περίπου 3,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, είναι ο πυρήνας της γερμανικής οικονομίας.

Οι συνομιλίες μπορεί μεν να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, αλλά ήδη μέσα στον Ιούνιο ο έμπειρος διαπραγματευτής θέλει να θέσει τα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων, που απασχολούνται μεταξύ άλλων στην κατασκευή μηχανών και οχημάτων.

Δεν απομένει πολύς χρόνος δεδομένου των τεράστιων κινδύνων από τον πόλεμο στην Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός πιθανού εμπάργκο στο φυσικό αέριο, αλλά και αναταραχών στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Κορωνοϊός και πληθωρισμός

Ο Χόφμαν και οι σύντροφοί του αναζητούν τρόπους να ελιχθούν, διότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετικά άβολη θέση.

Τα μέλη του συνδικάτου προσδοκούν σίγουρες θέσεις εργασίας, αλλά και μισθολογικές εξισοροπίσεις εξαιτίας του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, αντιμετωπίζουν δυσκολίες παράδοσης και έκρηξη του ενεργειακού κόστους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Υψηλές απαιτήσεις των συνδικάτων θα μπορούσαν να στοιχίσουν θέσεις εργασίας και επιπλέον ενδέχεται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε χρεοκοπία, δήλωσε ο Χόφμαν Στέφαν Βολφ, πρόεδρος της Εργοδοτικής Ένωσης Gesamtmetall.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, αλλά και ο πρόεδρος των εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ, ζητούν από τα συνδικάτα να συγκρατήσουν τα μισθολογικά τους αιτήματα.

Η θεωρία τους είναι ότι μία αύξηση των μισθών οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιμές των προϊόντων για τον καταναλωτή.

Δεδομένου όμως των αυξανόμενων κερδών των εταιρίων, αυτή η ανησυχία δεν δικαιολογείται, επικρίνει ο Ράινχαρντ Μπίσμπιγκ, πρώην επικεφαλής του αρχείου συλλογικών διαπραγματεύσεων WSI του συνδικαλιστικού ιδρύματος Boeckler.

Αυξανόμενα κέρδη των εταιρειών

Τον Απρίλιο οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών ενέργειας, ήταν κατά 7,4% υψηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Και το 2021 οι εργαζόμενοι στη Γερμανία είχαν απώλειες στον πραγματικό μισθό τους εξαιτίας του πληθωρισμού.

Για την Εργατική Πρωτομαγιά, την 1η Μαΐου, ο επικεφαλής του συνδέσμου γερμανικών συνδικάτων (DGB), Ράινερ Χόφμαν, πιέζει για σημαντικές αυξήσεις μισθών μέσα στο τρέχον έτος.

«Μια αύξηση λόγω πληθωρισμού, συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη παραγωγικότητας και μια δικαιότερη κατανομή παραμένουν οι κύριοι στόχοι των συλλογικών διαπραγματεύσεών μας», είπε στην εφημερίδα Rheinische Post.

Με το αίτημα για αύξηση μισθών 8,2% για τους περίπου 76.000 εργαζομένους στη βιομηχανία χάλυβα στη βορειοδυτική και ανατολική Γερμανία η IG Metall έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής για το που θα κυμανθούν οι απαιτήσεις της το 2022.

Από την άλλη πλευρά η Εργοδοτική Ένωση Χαλυβουργίας δεν δέχεται τα αιτήματα.

Αν δεν γίνουν υποχωρήσεις, αναμένονται προειδοποιητικές απεργίες από τον Ιούνιο.

Στον τομέα της χημικής βιομηχανίας βρέθηκε πάντως μια μέση λύση.

Οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο και οι εργαζόμενοι πήραν ένα εφάπαξ ποσό 1.400 ευρώ.

ΠΗΓΗ: DPA, dw.com

Σχετικά άρθρα