Οι εντάσεις αυξάνονται στο φιλορωσικό αυτονομιστικό έδαφος της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, με δυσοίωνα σχόλια από τη Μόσχα να αυξάνουν τους φόβους ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί και στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μόλις επέστρεψε από τον θύλακα, ένας ανώτερος παρατηρητής ασφαλείας λέει ότι καμία πλευρά δεν θέλει να εμπλακεί στον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Claus Neukirch είναι επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Μολδαβία, όπου διευκολύνει την αναζήτηση μιας διευθέτησης για την Υπερδνειστερία, όπου οι αποσχιστικές Αρχές βρίσκονται σε σύγκρουση με διάφορες μολδαβικές κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια.
Το ταξίδι στο Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, ακολούθησε μια σειρά ανεξήγητων εκρήξεων στην Υπερδνειστερία που έκαναν τα νεύρα να τεντωθούν.
Λίγο νωρίτερα, ένας Ρώσος στρατηγός συμπεριέλαβε την Υπερδνειστερία στους πολεμικούς στόχους της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι εκεί εθνοτικοί Ρώσοι κακοποιούνται.
Το τι θα επακολουθήσει στην Ουκρανία είναι αδύνατο να προβλεφθεί, και οι διαφορές μεταξύ της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας είναι βαθιές.
Με 1.500 Ρώσους στρατιώτες να σταθμεύουν στην περιοχή, μόλις 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού, η Μόσχα έχει κυρίαρχη φωνή.
Παρόλα αυτά, «αυτό είναι επίσης μια ευκαιρία», δήλωσε ο Neukirch, μιλώντας το Σάββατο στη μόνιμη αποστολή του ΟΑΣΕ στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας. «Σε κάποιο βαθμό είναι μαζί σε αυτή την κρίση».
Ο πόλεμος έχει αποκόψει και τις δύο πλευρές από μια ζωτικής σημασίας εμπορική οδό, μέσω του λιμανιού της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η κίνηση της Ουκρανίας να κλείσει τα χερσαία σύνορά της με την Υπερδνειστερία ανάγκασε για πρώτη φορά όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές της περιοχής να περνούν δυτικά, μέσω των μολδαβικών τελωνείων.
Παρά τον φιλορωσικό προσανατολισμό της, το 54% των εξαγωγών της Υπερδνειστερίας κατευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021, έναντι 14% προς τη Ρωσία και 9% προς την Ουκρανία, σύμφωνα με την Αποστολή Συνοριακής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Αυτό το εμπόριο θα τεθεί σε κίνδυνο εάν η Ρωσία αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής, μια κίνηση που θα την υπέβαλε σε κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Την Παρασκευή, οι διαπραγματευτές της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας απέτρεψαν μια πιθανή ενεργειακή κρίση, παρατείνοντας μια σύμβαση για τη Μολδαβία να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής πάνω από τον ποταμό Δνείστερο, στην Υπερδνειστερία, πριν από την ημερομηνία λήξης της Κυριακής.
Ταυτόχρονα, οι Μολδαβοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να επιτρέψουν σε ένα εργοστάσιο μετάλλων, σημαντικό για την οικονομία της Υπερδνειστερίας, να συνεχίσει να λειτουργεί για παρόμοια περίοδο, ενώ θα διευθετηθούν οι οικολογικές ανησυχίες.
Το εργοστάσιο αποτελεί σημαντικό έσοδο και εργοδότη, εξάγοντας μεγάλο μέρος του προϊόντος του στην Πολωνία και εισάγοντας παλιοσίδερα για την τροφοδοσία των καμίνων του από τη Ρουμανία, και τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ.
«Υποστηρίζουμε όλες τις θετικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εδώ», δήλωσε το Σάββατο σε δήλωσή του ο Artur Dmochowski, ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ και νυν πρόεδρος της Πολωνίας.
Είχε ταξιδέψει στην Τιρασπόλ μαζί με τον Νεουκίρτς.
«Χαιρετίζουμε την πρόσφατη εμπλοκή των πλευρών σε υψηλό επίπεδο, η οποία επέτρεψε την επανέναρξη της δραστηριότητας του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Râbnița».
Ωστόσο, υπάρχει περισσότερος λόγος ανησυχίας παρά ελπίδας, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μια σειρά επιθέσεων και εκρήξεων αναφέρθηκαν στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, μεταξύ άλλων στην έδρα του κτιρίου της κρατικής ασφάλειας, σε ένα αεροδρόμιο και σε έναν μεγάλο ραδιοφωνικό πομπό ΑΜ.
Κανείς δεν τραυματίστηκε και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Οι αρχές της Υπερδνειστερίας κατηγόρησαν την Ουκρανία για τις επιθέσεις, ενώ η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία και η Μολδαβία επικαλέστηκε φιλοπόλεμες παρατάξεις εντός της Υπερδνειστερίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ταυτόχρονα τη μοναδική γέφυρα που συνέδεε μια περιοχή της Ουκρανίας νότια της Οδησσού με την υπόλοιπη χώρα.
Αυτό ενίσχυσε τις μακροχρόνιες ανησυχίες στην πόλη-λιμάνι ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να επιχειρήσει αμφίβια απόβαση σε μια περιοχή που οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν και στη συνέχεια να βαδίσει βόρεια προς την Υπερδνειστερία, δημιουργώντας ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο.
Με τη γέφυρα κατεστραμμένη, οι όποιες ουκρανικές δυνάμεις κατευθύνονταν νότια, ή οι ρωσικές που κατευθύνονταν προς την Υπερδνειστερία, θα έπρεπε να περάσουν μέσα από έδαφος που ελέγχεται από τη Μολδαβία, η οποία διαθέτει ελάχιστες ένοπλες δυνάμεις.
Το ποιος ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις και τι σχέδια έχει η Ρωσία για την Υπερδνειστερία ή τη Μολδαβία ευρύτερα, παραμένει ασαφές.
Η ικανότητα του ρωσικού στρατού να πραγματοποιήσει μια τέτοια αμφίβια επίθεση ή να την υποστηρίξει διαπερνώντας την ουκρανική άμυνα για να φτάσει στην Υπερδνειστερία από τα ανατολικά φαίνεται, προς το παρόν, περιορισμένη.
Ακόμα κι έτσι, οι κινήσεις έχουν αφήσει τη Μολδαβία σε μια επισφαλή κατάσταση: Εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Μόσχα για μεγάλο μέρος των ενεργειακών της προμηθειών, ευάλωτη στην προπαγάνδα που μεταδίδεται από τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια που εξακολουθούν να εκπέμπουν σε όλη τη χώρα και πολιτικά διχασμένη.
Η ρωσική απειλή για τη διάνοιξη ενός διαδρόμου προς την Υπερδνειστερία ήρθε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu υπέγραψε σε νόμο την απαγόρευση της επίδειξης δύο ρωσικών φιλοπολεμικών συμβόλων – το «Ζ» που είναι ζωγραφισμένο στα ρωσικά τανκς και την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου που τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι συνέπειες της απαγόρευσης θα είναι «οδυνηρές» για τη Μολδαβία.
Οι αξιωματούχοι στο Κισινάου αναμένουν με ανησυχία τους ετήσιους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, όταν πολλοί παραδοσιακά φορούν την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου.
Αυτό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Nicu Popescu σε ενημέρωση μέσω βίντεο, είναι «μια πολύ επικίνδυνη νέα στιγμή στην ιστορία της περιοχής μας».