Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρεις αποτυχημένες απόπειρες κατά του Ζελένσκι στην αρχή του πολέμου

Τρεις αποτυχημένες απόπειρες κατά του Ζελένσκι στην αρχή του πολέμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ουκρανία, Περιοδικό TIME, Ρωσία,

Τα στρατεύματα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν πολύ κοντά στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την οικογένειά του την πρώτη ημέρα του πολέμου, γράφει ο δημοσιογράφος Σάιμον Σούστερ στο αμερικανικό περιοδικό «Time».

Ο Σούστερ συνόδευσε τον Ζελένσκι στην καθημερινή του ζωή -εν καιρώ πολέμου- για δύο εβδομάδες τον Απρίλιο.

Το «Time» αναφέρει ότι έγιναν συνολικά τρεις αποτυχημένες απόπειρες κατά του Ζελένσκι στην αρχή του πολέμου.

Όπως αναφέρει στο Αμερικανικό περιοδικό, ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς, ο οποίος εργάζεται για τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τον Ζελένσκι και την οικογένειά του ήδη στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις λέγεται ότι απέτρεψαν δύο ρωσικές απόπειρες εισβολής στο προεδρικό γραφείο στην οδό Μπάνκοβα, στο κέντρο του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι έμεινε στην οδό Μπάνκοβα μέχρι το τέλος.

Η σύζυγός του, η 17χρονη κόρη και ο εννιάχρονος γιος τους βρίσκονταν επίσης εκεί στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά έκτοτε έφυγαν από το κέντρο της πόλης.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με έχει δηλώσει ως στόχο νούμερο 1, την οικογένειά μου ως στόχο αριθμό 2», είχε πει ο Ζελένσκι τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε ότι την πρώτη μέρα του πολέμου, οι πυροβολισμοί των ρωσικών στρατευμάτων ακούγονταν ακόμη και στο γραφείο του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Time, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουαν τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, οι σωματοφύλακες του προέδρου προσπάθησαν να φράξουν το προεδρικό γραφείο στην οδό Μπάνκοβα.

Εκτός από τον Ζελένσκι και την οικογένειά του, στο χώρο βρίσκονταν και οικογένειες των υπαλλήλων του.

Το ίδιο και ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Βουλής, Ρουσλάν Στεφαντσούκ.

Ο άνθρωπος που θα είχε αναλάβει αν ο Ζελένσκι δεν ήταν πραγματικά σε θέση να κυβερνήσει.

Ο Ζελένσκι απέρριψε προτάσεις απόδρασης

Όταν η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε τη νύχτα της 25ης Φεβρουαρίου πολύ κοντά στο προεδρικό γραφείο, οι σωματοφύλακες του Ζελένσκι λέγεται ότι έσβησαν τα φώτα, έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και παρέδωσαν στον πρόεδρο και άλλους υψηλόβαθμους πολιτικούς, όπλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Time, λίγοι από αυτούς ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν τα όπλα.

Την επόμενη μέρα ο Ζελένσκι απέρριψε τόσο την προσφορά των ΗΠΑ να διαφύγει στην Πολωνία όσο και την πιθανότητα να μεταφερθεί σε καταφύγιο έξω από το Κίεβο.

Το επόμενο βράδυ τράβηξε το βίντεο με τους στενότερους συμβούλους του μπροστά από το προεδρικό γραφείο, το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου.

Οι σωματοφύλακες του Ζελένσκι συμβούλεψαν τον πρόεδρο να εγκαταλείψει το προεδρικό γραφείο στην οδό Μπάνκοβα ακριβώς επειδή περιβάλλεται από κτίρια κατοικιών.

Από εκεί, οι Ρώσοι ελεύθεροι σκοπευτές θα είχαν την ευκαιρία να στοχεύσουν τον Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Time, ορισμένα σπίτια λέγεται ότι είναι τόσο κοντά στο προεδρικό γραφείο, ώστε οι χειροβομβίδες που πετάχτηκαν θα μπορούσαν να πλήξουν το εσωτερικό του κτιρίου από τα παράθυρα.

Στις αρχές Μαρτίου έγινε επίσης λόγος για αποτυχημένες επιθέσεις στον Ζελένσκι: εκτός από τις ειδικές δυνάμεις με επικεφαλής τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, λέγεται ότι έγιναν απόπειρες από μισθοφόρους της ρωσικής ομάδα Βάγκνερ.

Σχετικά άρθρα